Home VestiEkonomija Cena sirove nafte pala na 20 dolara za barel

Cena sirove nafte pala na 20 dolara za barel

by bifadmin

Strmoglavi pad cene nafte zbog prevelike ponude ovog energenta na tržištu se nastavlja. Jutros je brent naftom trgovano po ceni od 25,88 dolara za barel. Američka sirova nafta sada vredi samo 20,5 dolara za barel.

Da podsetimo, tome je kumovao cenovni rat Saudijske Arabije i Rusije. One, u situaciji kada se smanjuje globalna potražnja za naftom, šalju još veću količinu ovog energenta na tržište. Sada se u ovu priču uključila i Amerika najavom da bi mogla ući u pregovore sa ove dve zemlje oko stabilizacije tržišta nafte.

Procenjuje se da trenutno na tržištu postoji višak nafte od 20 odsto kojim se ne trguje. U brojkama, to je 20 miliona barela dnevno ili – cela američka potražnja za naftom.

Cene akcija velikih naftnih kompanija poput Exxon Mobil-a, ConocoPhillips-a i Chevron-a su prepolovljene u poslednjih nekoliko meseci. Još gori pad beleže manje kompanije.

Zato pojedini proizvođači ovog energenta zatvaraju svoja crpna mesta za izvlačenje nafte. Primera radi, Glenkor zatvara svoja naftna polja u Čadu.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar