Home VestiPolitika i društvo Južna Afrika: Prodavnice smeju da prodaju uglavnom duge rukave i zatvorenu obuću

Južna Afrika: Prodavnice smeju da prodaju uglavnom duge rukave i zatvorenu obuću

by bifadmin

Dok se kod nas još uvek kristališu pravila kako će trgovinski objekti ubuduće raditi, Južna Afrika je napravila detaljna uputstva. Mnoga od njih su veoma iznenadila njene građane.

Primera radi, južnoafričke prodavnice obuće smeju da prodaju samo obuću u kojoj se ne vide nožni prsti. Prodavnice odeće mogu da prodaju majice kratkih rukava ukoliko uz njih ide upozorenje da se smeju nositi samo ispod jakne ili nekog drugog odevnog predmeta sa dugim rukavima. Ovo je samo deo direktiva države koja su, kako mnogi Južnoafrikanci misle, “za neverovati”.

Zemlja je zbog virusa korona uvela ograničenja još u martu, kada je zabranila i mnoge druge ekonomske aktivnosti. Prema pisanju Blumberga, u Južnoj Africi se tada mogla pazariti uglavnom roba poput hrane, pića i medicinskih sredstava. Prvog maja vlast je ipak odlučila da popusti ove mere, dozvolivši prodaju zimske odeće i posteljine i drugih kućnih potrepština.

Ministar trgovine i industrije je naveo da se pre popuštanja mera konsultovao sa predstavnicima tekstilne industrije koja roba bi smela da se nađe u prodaji. No, nisu svi oduševljeni tom inicijativom. Opozicija smatra da je “suludo da ministar odlučuje šta ljudi mogu da oblače”.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar