Home Vesti Koje turističke potencijale krije Surčin?

Koje turističke potencijale krije Surčin?

by bifadmin

Iako je u neposrednoj blizini centra Beograda, mnogi stanovnici prestonice, ali i čitave Srbije, ne znaju koje turističke potencijale Surčin krije. Zato turistička organizacija ove opštine 1. juna, na Međunarodni dan reke Save, otvara svoj Turistički informativni centar.

Info centar je, kako navode nadležni, moderno uređen i poseduje sve uslove za promociju štampanog materijala, izlaganje suvenira, a od zaposlenih posetioci mogu da dobiju informacije o turističkoj ponudi GO Surčin.

Marina Kuzmanović, iz TO GO Surčin iz bogate turističke ponude, između ostalog, izdvaja Nautičko selo Biser u Boljevcima, Bojčinsku šumu, Bojčinske brvnare i Ribnjak Bečmenska bara.

Jedinstveno nautičko selo

– Nautičko selo Biser se nalazi u Boljevcima, 30 km od Beograda, na 35. kilometru reke Save i pravi je biser turističke ponude Grada Beograda. Ovo je prvo i jedinstveno nautičko selo u Srbiji. Naziv Biser nije slučajan – selo podseća na niz bisera rasutih duž reke Save – navodi Kuzmanović.

Nautičko selo Biser predstavlja turistički kompleks od 16 opremljenih kućica za smeštaj na vodi, splav-restorana Savska terasa, kongresne sale, biciklističke staze, pristana za plovila sa vezovima u marini, recepcije i izletišta koje zauzima prostor od 12 hektara stare šume sa masivnim drvećem, uređene letnjikovcima, sportskim terenima – za fudbal i odbojku na pesku i parkom za najmlađe.

Smeštajni kapaciteti-kućice su klimatizovane i opremljene francuskim i pojedinačnim ležajevima, kupatilom sa tuš kabinama i masažerima, prilaznom i gornjom terasom. Nautičko selo Biser u Boljevcima predstavlja idealno mesto za sunčanje, kupanje ili pecanje i odmor na vodi, za sve ljubitelje reke i prirode.

Netaknuta priroda

Bojčinska šuma sa Bojčinskim brvnarama nalazi se u Progaru, 6 km dalje od Nautičkog sela Biser.

– Veoma atraktivno izletište puno je predivnih stabala hrasta, lipe, cera i graba… Pored tradicionalnog restorana, trim staze, konjičkog kluba, otvorene pozornice, likovne kolonije, tu je smešten i kompleks drvenih kućica – Bojčinske brvnare za sve one kojima je potreban smeštaj ovde. Ukupno ima 6 kućica opremljenih francuskim krevetima, frižiderom, kupatilom i terasom – kaže Kuzmanović.

Raj za pecaroše

Ribnjak Bečmenska bara se sastoji od 3 jezera ukupne dužine 5,5 km i predstavlja jedinstvenu oazu tišine, ušuškanu u netaknutoj prirodi vojvođanske ravnice.

– Jezera su bogata izvanrednim primercima šarana, babuške, štuke, smuđa, amura, tolstolobika i soma. Takođe, posetiocima je omogućeno i skijanje na vodi u periodu od 15. aprila do 15. oktobra, u organizaciji Saveza za sportove na vodi Skalar 2000 – priča.

Ostali prirodni i kulturni resursi kojima se ponose u Surčinu su: Muzej vazduhoplovstva, Bazeni Živković, Restoran Romanija, Manastir Fenek, zadužbina Brankovića, kamen međaš manastirske zemlje – Zlatni krst, kompleks Kluba S, Salaš Stremen, konjički klub Stremen, etno kuća Stajkov, bazeni Queen.

I. Milovanović

Izvor: eKapija

Foto: surcin.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar