Home VestiPolitika i društvo Svetska inicijativa da vakcina za koronu postane javno dobro

Svetska inicijativa da vakcina za koronu postane javno dobro

by bifadmin

Trideset zemalja, među kojima su i neke razvijene evropske države, podržalo je inicijativu SZO da vakcina protiv Kovida-19 postane javno dobro. Farmaceutska industrija je odmah burno reagovala, upozoravajući da se ne može podrivati zaštita intelektualne svojine.

Trideset zemalja, predvođeno Kostarikom i Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pokrenulo je u petak inicijativu da države međusobno dele dijagnostička sredstva, lekove i vakcine kao „globalno javno dobro“ u borbi protiv pandemije korona virusa.

Svetska zdravstvena organizacija je izrazila zabrinutost da će se bogate zemlje, koje izdvajaju ogromna sredstva za razvoj vakcine i lekova protiv Kovida-19, „progurati na početak reda“ nakon što se pronađe delotvoran lek za novi virus, te da će siromašne države ostati prepuštene zakonima tržišta. Zato je SZO pokrenuo inicijativu „Poziv na akciju solidarnosti“.

Strahovanja od „korona nacionalizma“

Trenutno, u svetu se intenzivno radi na razvoju više od 100 vakcina i lekova za suzbijanje Kovida-19. U Švajcarskoj, sedištu proizvođača lekova „Roche“ i „Novartis“, vlada je takođe izrazila strahovanja da će preovladati „korona nacionalizam“ u borbi država za sopstvene interese, što će dugoročno nanati štetu svima.
Posle iskustva sa aktuelnom pandemijom, u svetu je sve više zagovornika ideje da se upotreba vakcine za korona virus ne sme prepustiti isključivo tržištu. Ukoliko se to dozvoli, gotovo je sigirno da će doći do problema sa snabdevanjem i da će cene biti astronomske.

Farmaceuti brane zaštitu intelektualne svojine

S druge strane, farmaceutska industrija, kao što se moglo i očekivati, nije oduševljena takvim inicijativama. Međunarodni savez farmaceutskih proizvođača i udruženja upozorava da one podrivaju zaštitu intelektualne svojine. Ovaj sistem zaštite, kako tvrde farrmaceuti, neophodan je da bi se omogućila međusobna saradnja i da bi zdravstveni sistemi ojačali i bili spremniji za neku novu pandemiju.
Framaceutska industrija smatra da „Poziv na akciju solidarnosti“ promoviše isti model za sve, zanemarujući „specifičnu sitauaciju u svakoj zemlji i osobenosti svakog pojedinačnog leka“.

Ko su potpisnici inicijative

Na listi zemalja koje su se pridružile inicijativi da vakcina protiv Kovida-19 postane globalno javno dobro nalaze se: Argentina, Bangladeš, Brazil, Belize, Barbados, Čile, Dominikanska Republika, Ekvador, Egipat.
Inicijativu su potpisale i sledeće države: Indonezija, Liban, Luksemburg, Malezija, Maldivi, Meksiko, Mozambik, Norveška, Oman, Pakistan, Palau, Panama, Peru. Ovu ideju podržavaju i Portigal, Sv. Vinsent, Grenadini, JAR, Sudan, Holandija, Istočni Timor i Urugvaj.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar