Home Vesti Zašto Evropa dominira na globalnom tržištu čokolade, dok Afrika proizvodi sav kakao

Zašto Evropa dominira na globalnom tržištu čokolade, dok Afrika proizvodi sav kakao

by bifadmin

Afrika je za više od pola veka povećala svoje učešće u svetskom izvozu čokolade za mizernih 0,9 odsto. Iako Crni kontinent obezbeđuje dve trećine kakaa u svetu, čokoladnom industrijom ubedljivo dominira Evropa. Evropske kompanije čak i ne razmatraju afričke države kao konkurenciju. Njihovi glavni rivali potiču iz Azije, pre svih čokladna industrija u Indoneziji.

Evropa ne može da se zasiti čokolade. Stari kontinent ne samo da je najveći svetski potrošač ove poslastice, već je i najveći proizvođač i izvoznik – njegov udeo u proizvodnji čokolade na svetskom tržištu iznosi čak 70 odsto.

Ali dok evropski kontinent dominira na tržištu čokoladnih proizvoda, onaj drugi, Crni kontinent je srce te proizvodnje. Afričke države proizvode i izvoze preko dve trećine kakaa na globalnom tržištu, glavne sirovine za proizvodnju čokolade. Samo Obala Slonovače obezbeđuje trećinu celokupne proizvodnje kakaa u svetu.

Mizerno učešće u svetskoj proizvodnji

Dominacija Evrope ne čudi, ako se ima u vidu koliko su evropske kompanije doprinele svojim inovacijama da trgovina kakaom preraste u moćnu čokoladnu industriju.

Ali iznenađujuće je koliko je Afrika u proteklih 200 godina imala malo učešća u proizvodnji, iako je bila glavni izvor kakaa većim delom druge polovine 20. veka.

Od 1961. godine, od kada su dostupni podaci, do 2016. godine, udeo Afrike u ukupnom izvozu čokolade porastao je za mizernih 0,9 odsto.

Čokolada iz Indonezije za srednju klasu u Kini

Pokušaji Afrike da se planski probije na izvozno tržište toliko su neznatni, da Evropa uopšte ne posmatra afričke kompanije kao konkurenciju. Najveći rival evropskoj industriji čoklade je jedan drugi kontinent – Azija.

Među azijskim proizvođačima prednjači Indonezija, koja najviše čokolade proizvodi za rastuću srednju klasu u Kini. Iako interesovanje Kineza za čokoladu raste relativno sporo, Kina je već sada 11. najveće tržište čokolade na svetu.

Uprkos veoma razvijenim ekonomski vezama Kine i Afrike i činjenici da su Kinezi među najvećim investitorima na afričkom kontinentu, afričke države i dalje ne koriste tu šansu da povećaju proizvodnju i izvoz čokolade.

Čokoladno ujedinjavanje Afrike

Afrika propušta ogromnu priliku, jer Indonezija ne može mnogo da proširi svoju proizvodnju kakaka u odnosu na postojeći obim. Pre svega, kakao je i dalje veoma zahtevan za gajenje u tamošnjim klimatskim uslovima, a pored toga troškove proizvodnje povećava i stalni rast radne snage u Aziji.

Zato su vlade Obale Slonovače i Gane počele da razmatraju zajedničku strategiju za intenzivniju proizvodnju i izvoz čokolade, a cilj je da se tom sporazumu pridruže Kamerun i Nigerija. Prema procenama kompanije „Gro Intelligence“, specijalizovane za analize u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, ove četiri afirčke države mogle bi sa svojim zalihama kakaa, ukolko bi se udružile, da postanu veoma konkurentne na svetskom „čokoladnom“ tržištu.

Srednja klasa najzahvalnija među mušterijama   

Dosadašnji razvoj industrije čokolade je pokazao da je za njen uspon najzaslužnija serdnja klasa, koja je i danas najmasovnije i najzahvalnije tržište za ovu poslasticu.

Srednja klasa u Africi i dalje ima malo učešće u ukupnom broju stanovnika, ali ona sve brže raste. Umesto da kupuje skupe čokolade iz uvoza, sradnja klasa u Africi bi mogla da postane glavni potrošač domaćih proizvoda i tako podstakne „čokoladni“ razvoj na Crnom kontinentu.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar