Home VestiEkonomija Globalna nelikvidnost će porasti za petinu, najkritičnije azijske firme

Globalna nelikvidnost će porasti za petinu, najkritičnije azijske firme

by bifadmin

Globalna nelikvidnost povećaće se u ovoj godini najmanje za 20% zbog posledica Kovida-19. Posebno zabrinjava stanje u azijskim firmama, koje su imale teškoće sa naplatom potraživanja i pre izbijanja pandemije. Skro tri četvrtine kompanija u Azijsko-pacifičkom regionu nije uspelo da naplati deo svojih potraživanja u protekle tri godine. To je region u kojem živi više od polovine svetskog stanovništva i koji čini više od polovine globalnog BDP-a.

U Azijsko-pacifičkom regionu, čak 73% kompanija nije uspelo da naplati deo svojih potraživanja u poslednje tri godine. U istom periodu, 82% azijskih firmi je imalo velikih problema zbog kašnjenja u plaćanju njihovih klijenata. Skoro trećina kompanija se tokom poslednje tri godine često suočavala sa nemogućnošću da naplati potraživanja ili da plaćanja značajno kasne.

To pokazuju rezultati istraživanja kompanije za osiguranje kredita Euler Hermes. Istraživanje je sprovedeno među više od 170 finansijskih direktora u azijsko-pacifičkom regionu u periodu od decembra 2019. do februara 2020. godine.

Izbegavanje kupaca slabije platežne moći

Prema dobijenim nalazima, teškoće sa naplatom potraživanja rastu u poslednje tri godine, uporedo sa razbuktavanjem trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država. Ispitanici su kao još jedan razlog za pomenute teškoće naveli i dugotrajne nemire u Hong Kongu koji su se u ogromnoj meri odrazili i na ekonomiju.

Na kraju, već postojeće probleme su dodatno uvećali ogromni ekonomski potresi sa izbijanjem panedemije korona virusa, navode analitičari kompanije Euler Hermes.

U analizi se dodaje da je skoro 36% anketiranih finansijskih direktora izjavilo kako pokušavaju da ublaže rizike od problema sa naplatom tako što značajno umanjuju poslovanje sa kupcima manje platežne moći.

Svetska trgovina pada, nelikvidnost raste

Zbog velikih zastoja uslovljenih karantinskim merama koje su trajale u proseku dva meseca u zemljama koje čine više od polovine globalnog stanovništva i BDP-a, dogodio se „ekonomski šok neviđenih razmera“, ocenjuju autori izveštaja. Oni napominju da se očekuje pad globalnog BDP-a u 2020. godini za 3,3%, umesto ranje prognoze o rastu od 0,5%. To je, ujedno, dvostruko veća šteta od one koju je proizvela globalna finansijska kriza.

Analitičari kompanije Euler Hermes predviđaju da će svetska trgovina u ovoj godini opasti za petinu, a da će se globalna nelikvidnost povećati najmanje za 20%.

U Azijsko-pacifičkom regionu sve ključne ekonomije – osim Kine i Indije – verovatno će doživeti tehničku recesiju u prvoj polovini 2020. Sektori koji će najteže pogoditi posledice Kovida-19 biće elektronika, maloprodaja neprehrambenih proizvoda, transport i automobilska industrija.

Ukolko bi se do polovine naredne godine privreda stabilizovala, globalni BDP bi mogao da zabeleži rast od 5,6% u 2021. godini, prognozira se u izveštaju.

Foto: Dieterich01, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar