Home VestiPolitika i društvo Španska imunološkinja Margarita del Val: Virus sada više kruži nego za vreme karantina

Španska imunološkinja Margarita del Val: Virus sada više kruži nego za vreme karantina

by bifadmin

Sada korona virus više kruži među ljudima nego tokom karantinskih mera koje su bile uvedene širom sveta. Ovo tvrdi Margarita del Val, španska virusološkinja i imunološkinja, koja koordiniše krosdisciplinarnu inicijativu Global Healt sa 200 naučnih grupa koje rade na obuzdavanju pandemije korona virusa.

Prema njenim rečima, teško je proceniti koliko je virus trenutno rasprostranjen po svetu, posebno zato što se sada otkriva veliki broj asimptomatskih slučajeva.

Drugi talas bi se vrlo lako mogao desiti. On bi po intenzitetu mogao biti podjednako jak kao prvi, ukoliko države i građani ne nastave da se štite. No, i dalje može biti sprečen, ili bar ublažen, ukoliko narod nastavi da nosi maske na licu i da izbegava kontakte. To znači da ljudi treba da nastave da rade od kuće, da manje izlaze na društvena okupljanja, da ne koriste javni prevoz…

Margarita del Val smatra da škole i druge institucije treba da budu zatvorene, pa čak i da bude ograničen pristup parkovima. Takođe, upozorava ona korištenje maski treba da bude obavezno.

Izvor: El Pais

Foto: thiagolazarino, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar