Home VestiEkonomija Za električno vozilo subvencija od 5.000 evra, a za ‘hibrid’ 3.500 evra

Za električno vozilo subvencija od 5.000 evra, a za ‘hibrid’ 3.500 evra

by bifadmin

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je do sada iskorišćeno samo šest subvencija, jer nije bilo takvih automobila na tržištu ili su bili preskupi. Ipak, domaća fabrika „Fijat Krajsler automobili“ Kragujevac dobila je povoljne cene za uvoz električnih i hibridnih vozila i ove nedelje predstavila je prvo – „fića hibrid“.

Subvencija od 5.000 evra

„Mislim da je to dobar podstrek. Onom ko se odluči da kupi potpuno električno vozilo sleduje subvencija od 5.000 evra, a za ‘hibrid’ 3.500 evra“, kažu iz „Fijat Krajsler automobila“.
Nova hibridna i električna vozila mogu se kupiti i za manje od 20.000 evra otkako je Vlada Srbije sredinom marta odlučila da subvencioniše njihovu kupovinu sa 250 do 5.000 evra.

Naime, Vlada je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine električnih i hibridnih vozila na osnovu koje država pomaže kupovinu mopeda i lakih tricikala na ovaj pogon sa 250 evra, hibridne automobile sa 2.500 evra, plag-in hibride sa 3.500 evra, a električna vozila sa 5.000 evra. To je jedna od vladinih mera za zaštitu vazduha od zagađenja zbog koje su takozvana ekološka vozila znatno pristupačnija na tržištu.

Recimo, cena pojedinih hibridnih putničkih, ali i električnih dostavnih automobila sada pada ispod 20.000 evra. Primera radi, sa državnom subvencijom od 2.500 evra hibridna „tojota jaris“ košta 17.750 evra, pošto joj je puna cena 20.250 evropskih novčanica. Takođe, cena novih električnih dostavnih vozila sada je gotovo za četvrtinu niža pošto, recimo, najpovoljniji „reno kangu“ sa PDV-om košta 25.500 evra, ali kada mu se oduzme taj porez od 20 odsto i uračuna subvencija od 5.000 evra, može se kupiti za 15.100 evra.

Korak ka promovisanju hibridnih i električnih vozila

Iz Asocijacije uvoznika vozila i delova pozdravili su vladinu odluku i naveli da je to dobar korak ka promovisanju hibridnih i električnih vozila koja će sad kupcima biti znatno privlačnija. Ipak, da bi ova subvencija u potpunosti imala efekta, neophodna je i adekvatna infrastruktura, odnosno punjači za vozila koji se trenutno nalaze tek na nekoliko lokacija. Zato očekuju da najčešći kupci budu firme.

Uslov za subvenciju kupovine novih hibridnih vozila je i emisija ugljen-dioksida, pa tako na državnu pomoć od 2.500 evra mogu računati samo kupci „hibrida“ koji proizvodi manje od 100 grama CO2 po kilometru.

Subvencija za plag-in hibridna vozila iznosi 3.500 evra. Plag-in hibridna vozila imaju svoje punjive baterije koje im produžavaju autonomiju, smanjuju potrošnju goriva, kao i emisiju izduvnih gasova. Autonomija kod takvih vozila traje nekoliko desetina kilometara, a kada nestane struje, funkcionišu kao tradicionalni hibridi.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar