Home VestiEkonomija Evropski muzeji nedeljno gube 600.000 evra

Evropski muzeji nedeljno gube 600.000 evra

by bifadmin

Najveći i najposećeniji evropski muzeji nedeljno gube i do 600.000 evra zbog pada broja posetilaca izazvanog pandemijom korona virusa.

Predsednik Mreže evropskih muzejskih organizacija, David Vijom, na onlajn konferenciji o poslovanju muzeja u doba krize u organizaciji agencije Tass upozorio je da gubici muzeja u turističkim regijama u protekla dva meseca beleže gubitak od 80 odsto.

Vijom je napomenuo da muzeji u glavnim evropskim gradovima beleže smanjenje prihoda više od muzeja u unutrašnjosti.

Postavke u 19 najposećenijih muzeja u Evropi 2018. godine videlo je više od 80 miliona ljudi, što je za 6,1 odsto više nego pre dve godine. Najpopularniji muzeji se uglavnom nalaze u Londonu, Parizu i Moskvi.

Na konferenciji je direktorka moskovske Tretjakovske galerije, Zelfira Tregulova, izjavila je da je ta galerija u gubitku oko 2,7 mililona evra u periodu dok je trajalo tromesečno zatvaranje. Galerija Tretjakov je najveći centar ruske umetnosti u svetu. Njegov nastanak se vezuje za 1856. godinu, kada je moskovski trgovac Pavel Mihajlovič Tretjakov kupio dela brojnih ruskih umetnika kako bi formirao muzejsku kolekciju koja bi jednom mogla da preraste u državni muzej. Danas u galeriji ima više od 130.000 eksponata. U 2018. godini ova galerija je imala 2,1 miliona poseta.

Služba za odnose sa javnošću Puškinovog muzeja lepih umetnosti saopštila da ta institucija svakodnevno gubi oko 28.000 evra. Inače, turizam u Rusiji, kao i svuda u svetu, trpi velike gubitke i šteta se za sada procenjuje na oko 187 milijardi evra.

Još uvek nemamo podatke koliko su zbog pandemije izgubili domaći muzeji.

Izvor: Daljine.rs

Foto: marcosantiago, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar