Home VestiPolitika i društvo Javna preduzeća u Italiji koja su privatizovana vraćaju se pod okrilje države

Javna preduzeća u Italiji koja su privatizovana vraćaju se pod okrilje države

by bifadmin

Dvadeset godina nakon što su u Italiji privatizovana neka velika javna preduzeća, sada se razgovara o obrnutom procesu, povratku velikih kompanija pod okrilje države, jer velike kompanije poput „Alitalije“, železare „Ilva“ , najveće u Evropi, ili najnovijeg slucaja „Autostrade“, čini se nemaju drugog izgleda za ozdravljenje sem podržavljenja.

Ta ideja ujedinjuje većinu u aktueloj italijanskoj vladi (Pokret Pet Zvezdica i Demokratsku Partiju), kao i partije opozicije, kao sto je Liga.

Razlozi za vraćanje pod javnu kontrolu velikih preduzeća su različiti, podseća „Radio Kopar“ .

Tako su to u slučaju železare o višegodisnji uzaludni napori da se komanija izvuče iz dugova koji su se gomilali, „Alitalija“, nacionalna avio kompanija jer se pokazala nekonkurentnom na svetskom tržištu.

Kada je reč o bankama, koje je nakon bankrota morala da spasava drzava poput velike i važne, banke „Monte Dei Paski di Siena“, podržavljenje je bio način da se povrati poverenje klijenata i građana.

Motivi za de-privatizaciju je po oceni medija, namera politike da se preduzeća i kompanije od vitalnog interesa, kao sto je slučaj sa telekomunikacijama, stave pod kontrolu države.

– Čini se da je proteklih dvadeset godina sluzilo da nam pokaze nesposobnost italijanskog kapitalizma da upravlja firmama efikasno, uz dobit i poštovanje građana – piše u komentaru portala Radio Kopra.

Ono što zabrinjava, zaključuje se, je sto nema plana niti kriterijuma kako upravljati sektorima koji su od strateške važnosti za zemlju“.

Izvor:Tanjug

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar