Home VestiEkonomija Koje zemlje imaju najveći javni dug?

Koje zemlje imaju najveći javni dug?

by bifadmin

Najveći dug među državama sveta u nominalnom iznosu imaju Sjedinjene Države, ali kada se posmatra odnos javnog duga prema BDP-u, onda je na čelu ove liste Japan sa udelom duga u ekonomskom proizvodu od 283%, prema podacima sa portala US Debt Clock.org.

Američki državni dug trenutno je težak 26,5 mlrd USD dolara i procentualno odgovara iznosu od 100,5% BDP-a.

S druge strane, nacionalni dug Japana je nešto veći od 12 mlrd USD, dok je vrednost domaćeg proizvoda oko 4,3 mlrd USD , zbog čega se „zemlja izlazećeg sunca“ smatra najzaduženijom na svetu.

Kina, druga najveća svetska ekonomija vredna približno 13,7 mlrd USD, ima dug od oko 7,3 mlrd USD, koji čini 53% BDP-a.

Kada je reč o evropskim zemljama, najveći teret javnog duga u odnosu na ekonomski proizvod ima Grčka. Njen dug iznosi nešto manje od 450 mil USD, što čini 220% BDP-a.

Sledi Italija sa dugom od 3 mlrd USD, koji je jednak kao 158% BDP-a, prati je Portugalija sa koeficijetnom duga prema bruto proizvodu od 156% a, na opšte iznenađenje, u ovom društvu se nalazi i Belgija sa udelom duga od 128% u BDP-u.

Lokomotiva evropske ekonomije, Nemačka, takođe je značajno povećala nacionalni dug, koji sada iznosi oko 81,6% BDP-a, francuski dug je premašio vrednost godišnje domaće proizvodnje i iznosi 116%, a slična je situacija i sa Veikom Britanijom, čiji dug čini 105,5% BDP-a.

Prema podacima sa ovog portal, koji u realnom vremenu prati promene stanja dugova 30 svetskih država, najniže učešće javong duga u BDP-u imaju Saudijska Arabija i Rusija, 15,7%, odnosno 19,3%, respektivno.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...

1 komentar

PETAR 16. јул 2020. - 08:02

Mislili ste 26.5 hiljada milijardi…..tj 26.5 triliona USD

Odgovori

Ostavite komentar