Home VestiIT i nauka Trostruko veća ulaganja u „ofšor“ vetroelektrane

Trostruko veća ulaganja u „ofšor“ vetroelektrane

by bifadmin

Ulaganja u morske vetroparkove su u prvoj polovini ove godine porasla za neverovatnih 319% u poređenju sa istim periodom lane. Istovremeno, investicije u kopnene vetroelektrane su opale za 21%. Uprkos koroni, u prvih šest meseci 2020. u priobalne „ofšor“ vetroparkove je uloženo više nego cele prošle godine.

Globalne investicije u izgradnju „ofšor“ morskih vetroelektrana u prvoj polovni 2020. godine iznosile su 35 milijardi dolara. To je čak za 319% više u odnosu na isti period lane, navodi se u izveštaju kompanije Bloomberg New Energy Finance (BNEF).
U izveštaju se konstatuje da su ulaganja u ovaj energetski sektor doživela „ogroman rast u prvih šest meseci ove godine, upkos posledicima pandemije koronavirusa“.
Šta više, u prvoj polovini 2020. uloženo je više novca nego tokom cele prošle godine, kada su ukupna ulaganja u priobalne vetroelektrane iznosila 32 milijade dolara.

Za rast zaslužne nove turbine i Kinezi

Autori izveštaja objašnjavaju da je do ovakvog skoka ulaganja u morske vetroparkove došlo zbog smanjenja direktnih troškova gradnje. Tome su pre svega doprinele daleko veće mogućnosti najnovijih, džinovskih turbina, kao i ubrzana gradnja priobalnih vetroelektrana u Kini.
Kinezi nastoje da izgrade što veći broj ovakvih postrojenja do isteka ugovaranja „feed-in“ tarife krajem 2021. godine.
Podaci iz izveštaja pokazuju da su investitori tokom prvih šest meseci ove godine doneli odluku o ulaganjima u 28 vetroparkova na moru. Pomenuti projekti uključuju i ulaganja u najveći dosadašnji takav projekat „Vattenfall Hollandse Zuid“ od 1,5 gigavata, postrojenje uz holandsku obalu, čija je cena 3,9 milijardi dolara.

Pad ulaganja u „vetar“ na kopnu

BNEF procenjuje da su ukupna ulaganja u nove kapacitete obnovljivih izvora energije u prvom polugodištu iznosila 132,4 milijarde dolara, što je preko 5% više u odnosu na isti period 2019. godine.
Istovremeno, ulaganja u kopnene vetroelektrane su tokom prve polovine godine opala za 21%, na 37,5 milijardi.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar