Home VestiEkonomija Korona taksa i u Srbiji uvećala cene usluga

Korona taksa i u Srbiji uvećala cene usluga

by bifadmin

Mnoge industrije zbog pandemije korona virusa traže način da novonastalu situaciju što lakše prevaziđu, mnoge se suočavaju sa raznim pravilima i novim merama koje moraju da ispune, što ih, naravno, košta. Posledično, to preliju na cenu usluga, odnosno na novčanike potrošača.

Prvi su to u Srbiji uradili frizeri i kozmetičari koji su „pojačali“ cene za oko 10 odsto, ili 200 dinara po usluzi, a sada su to uradili i zubari.
U uputstvima svojim pacijentima naveli su i koliko više moraju da plate zbog novonastale situacije, piše Telegraf

Tako je jedna oridinacija na Vračaru, među ostalim stavkama navela i tu da će vam „dodatna mikrobiološka zaštita biti naplaćena u iznosu od 1.700 dinara nakon svake posete, dok će za preglede i kontrole gde je manje prisustvo aerosoli dodatna cena iznositi 1.200 dinara“.
Jedna druga ordinacija u centru grada, nedaleko od Terazija, tu stavku naplaćuje 1.800. Dakle, cene se razlikuju.

Švajcarski „patent“

To što su stomatološke ordinacije u Švajcarskoj naplaćivale „korona taksu“, naišlo je na oštru kritiku društva za zaštitu potrošača.

Već ranije su i kod njih frizeri uveli posebne takse, opravdavajući to troškovima dodatne dezinfekcije. Sada su se na ovaj korak odlučili i zubari koji na račun pacijentima obračunavaju „taksu za dezinfekciju radnog mesta“. Ta taksa kod njih nije mala, i u Cirihu pojedine ordinacije naplaćuju dodatnih 15,30 franaka.

Nadležne vlasti objašnjavaju da „taksa za dezinfekciju radnog mesta“ nije ništa novo, već da je od januara 2018. sastavni deo stomatološke tarife. Međutim, do sada velika većina zubara tu mogućnost nije koristila.

Sada, kažu iz Udruženja stomatologa, zbog korona virusa, zubari imaju veće troškove u dezinfekciji svojih ordinacija, pa i zbog obaveznog luftiranja imaju veće pauze između prijema pacijenata.

Izvor Blic/Telegraf

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar