Home VestiEkonomija Kraj 50-godišnje vladavine džambo džeta

Kraj 50-godišnje vladavine džambo džeta

by bifadmin

Naime, šef Boinga Dejv Kalhun najavio je zaposlenima: „S obzirom na trenutnu dinamiku tržišta i perspektive, 2022. obustavljamo proizvodnju 747.“

To je poslednja potvrda strmoglavog pada korišćenja dva najveća aviona putnička aviona, boinga 747, koji leti od 1970, i erbasa A380, koji se koristi od 2007.

Skoro istovremeno u bivšoj kolonijalnoj sili Velikoj Britaniji, preko noći, ali prilično tiho, Britiš ervejz je najavio skori kraj za boing 747, koji je zapravo bio planiran tek 2024. godine.

„To označava kraj 50-godišnje vladavine džambo džeta“, napisao je „Fajnenšel tajms“.

Većina od poslednjih britanskih džambo-džetova kojih ima 31 već je parkirano u Španiji, gde čekaju da budu razmontirani. A pre Britiš ervejza, lokalna konkurencija Virdžin Atlantik već je bila poslala svoje 747 u penziju, baš kao što je to u proleće učinio i KLM.

Lufthanza je sada najveći svetski operator 747. Najnoviji od 30 boinga 747 su u proseku stari šest godina, mada je nejasno koliko će se od jedanaest starijih aviona tipa 747-400 vratiti u saobraćaj.

Džambo-džetom će leteti samo još predsednici SAD

Boing 747 je prvi put poleteo 1969. godine, nekoliko meseci pre prvog sletanja na mesec. U svom poslednjem izdanju 747-8, još se gradi kao teretni avion. Čak i nakon završetka proizvodnje 2022. američka vlada će na kraju 2024. dobiti dva nova predsednička aviona er fors uan, preuređena na bazi 747-8.

Očigledno je – koronavirus bacio je vazdušni saobraćaj u najgoru krizu u istoriji koja traje više od jednog veka. Situacija će se normalizovati najranije 2024. očekuje industrijsko udruženje IATA. Čak i tada će verovatno manje ljudi leteti, a mnogi ne žele da kao ranije lete u avionu sa 400 ili više drugih putnika.

Erbas: Nada iz Arabije

Veliki mlaznjaci sa četiri motora, poput 747, ali i evropskog erbasa A380, koji je počeo da zamenjuje 747 pre nešto više od decenije, postali su previše skupi za avio-kompanije još pre krize i jedva su mogli da donose profit čak i bez virusa.

Sada su popularni manji i znatno ekonomičniji mlaznjaci poslednje generacije – erbas A350 i boing 787 drimlajner.

U svakom slučaju, A 380, u kojeg su se polagale velike nade, izbačen je jz programa erbasa još pre korone. Obustavljanje proizvodnje je najavljeno za 2021. Bilans: Ukupno 242 dvospratna aviona dostavljena su za 15 avio-kompanija. Trenutno ih na redovnim linijima nude samo Emirejts koji ima jedanaest mašina i Čajna sautern sa pet.

Svi ostali avioni tog tipa, uključujući Lufthanzine, trenutno su parkirani u Španiji, Kaliforniji ili Australiji. Polazi se od toga da će tamo ostati godinama, i da će na kraju biti razmontirani. U svakom slučaju, to je predviđeno za celokupnu flotu Er Fransa, deset A380, od kojih je najnovija mašina stara samo šest godina. Takođe je malo verovatno da će neki od 14 Lufthanzinih A380 ponovo vinuti u vazduh.

izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar