Home VestiPolitika i društvo Matematičkim proračunima predviđa se kraj ovog talasa pandemije do 6.avgusta

Matematičkim proračunima predviđa se kraj ovog talasa pandemije do 6.avgusta

by bifadmin

Inženjer Petar Kočović napravio je matematički model za epidemiju koronavirusa s kojom se trenutno suočavamo. Prema njegovim proračunima, kraj bi mogao biti 6. avgusta. „Međutim, to su podaci od juče, danas sam propustio sa novim podacima za ovaj dan, što je bacilo na april sledćee godine. Podaci su dnevni prirast zaraženih, to gledamo, ne posmatramo umrle, one koji su ozdravili, nama je najbitnije da zaražene svedemo na minimum, onda će se smanjiti i broj umrlih“, kaže on.

Kako je rekao, pratio je šta kažu velike institucije, kao što su Imperijal koledž, Oksford, Univerzitet u Singapuru…

„Maltene smo došli do sličnih rezultata. Mi smo koristili podatke SZO za Srbiju, ovo što objavljuje Ministarstvo zdravlja, došli smo do zaključka da će prvi talas biti gotov 26. maja, počeo je 6. marta. Šta je tu ceo trik – Gausova kriva ne predviđa nulu, Gausova kriva za svaku zemlju predviđa ‘škart’, 1 na milion, jer se koristi u industriji. Jedan na milion će biti u opticaju, na sedam miliona, sedmoro ljudi će u principu biti zaraženo, može biti i 20, onda se desilo da smo se mi približili brojci 18, 29. maja, odjedanput je to sve eksplodiralo“, kaže on.

Prema njegovim rečima, prvo je derbi bio, 25.000 ljudi…

„Svi svetski mediji su to preneli kao senzaciju, Nemci i danas igraju bez publike, Englezi takođe, počele su žurke, zabave, maturske večeri, rođendani, proslave, finale Kupa u Nišu… Prijemni ispiti su malo drukčije kontrolisani bili, tu je i ranije bilo odstojanje od metar. Imamo puno zaraženih među omladinom, neopreznost na kub, a ne na kvadrat“, kaže on.

Prema njegovim proračunima, kraj bi mogao biti 6. avgusta.

Disciplina i vakcina lek

„Međutim, to su podaci od juče, danas sam propustio sa novim podacima za ovaj dan, što je bacilo na april sledćee godine. Podaci su dnevni prirast zaraženih, to gledamo, ne posmatramo umrle, one koji su ozdravili, nama je najbitnije da zaražene svedemo na minimum, onda će se smanjiti i broj umrlih“, kaže on.

Kaže da ćemo se do 6. avgusta sigurno nositi sa ovim, a moguće i duže.

„To ne zavisi od toga da li su podaci lažirani ili ne, nego zavisi kako će situacija da se razvija u narednim danima. Ako bude raslo ili ostane na ovom nivou, sigurno će se produžiti. To je bio slučaj sa Severnom Makedonijom, Bugarskom i Iranom, oni su maltene bili pri završetku, onda je buknulo, oni su još u prvom talasu“, kaže Kočović.

Mišljenja je da su „disciplina i vakcina lek“.

„Disciplinovana društva kao što je Kina i Daleki Istok, oni lakše prolaze kroz celu priču“, kaže on.

Izvor:N1

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar