Home VestiEkonomija SAD: Bogatiji imaju više mogućnosti da se “socijalno distanciraju”

SAD: Bogatiji imaju više mogućnosti da se “socijalno distanciraju”

by bifadmin

Bogatiji Amerikanci su pre pandemije bili veoma mobilni, ali sada spadaju u najinertniji deo društva. Oni se naime najviše pridržavaju mera “socijalnog distanciranja”.

Prema studiji koju je u prva četiri meseca ove godine na osnovu podataka o kretanju sa mobinih telefona sproveo kalifornijski univerzitet Dejvis, “socijalno distanciranje” umnogome zavisi od visine prihoda. Tako su nekada oni koji žive u siromašnim kvartovima spadali u najmanje mobilne, ali to se promenilo zbog smanjenja kretanja među bogatijima, te sada spadaju u najmobilnije.

Studija pokazuje da su januara do aprila bogatiji češće ostajali kod kuće, i to za 25 odsto više nego u predpandemijskom periodu. Građani lošijeg materijalnog položaja su ostajali kod kuće tek 10 odsto više nego ranije.

Ona međutim ne nudi konkretno objašnjenje ovih rezultata, ali istraživači koji su je sprovodili pretpostavljaju da siromašni nisu sebi mogli da priušte tako dugo odsustvovanje sa posla, posebno oni koji na dnevnom nivou rade za nadnicu. Mnogi od njih pak ni nemaju mogućnost da rade od kuće jer obavljaju poslove koji nisu vezani za kompjutere i druge uređaje.

Još neke studije prepoznale su tendenciju bogatih da više borave u svojim kućama,zbog koje je smanjena i njihova potrošnja.

Izvor: Phys.org

Foto: DanaTentis, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar