Home VestiEkonomija Što više skače cena akcije Tesle, investitori više sumnjaju u njen kolaps

Što više skače cena akcije Tesle, investitori više sumnjaju u njen kolaps

by bifadmin

Na početku ove nedelje deonica Tesle prešla je nivo od 1.790 dolara, što znači da je tržišna kapitalizacija kompanije koju vodi Ilon Mask dostigla neverovatnih 320 milijardi dolara.

Takav rast cene zatekao je i samog Maska koji ga je komentarisao jednom rečju: „Wow“.

Problem sa tako visokom valuacijom Tesle je u tome što je kompanija pre nešto manje od godinu dana bila blizu bankrota, ali je nakon toga uspela da poveća proizvodnju, prodaju i da stigne do profita, iako niti blizu tolikoga da bi pravdao ekstremni rast cene. Ipak, Tesla je postala 50 odsto vrednija kompanija nego što je to najveći svetski proizvođač automobila Tojota.

Ilustracije radi od početka godine kompanija Tesla dobila je na svojoj tržišnoj vrednosti 27,5 kompanije Renault. Dobila je 5,6 puta vrednosti ogromnog General Motorsa, piše Novac.hr.

Problem je u tome da značajni deo ludog rasta cene dionica Tesle generišu mali investitori. Trenutno deonicu Tesle drži oko 480 hiljada malih investitora koji su je kupili preko trgovinske platforme Roobinhood.

Ne sluti na dobro

Veliki broj značajnih tržišnih igrača anticipira da je cena deonice Tesle neodrživa. Tzv. short pozicije prema deonici Tesle dostigle su rekordnih 21,47 milijardu dolara početkom nedelje, što znači da se veliki broj investitora kladi na kolaps cene deonice Tesle.

Nakon rasta cene dionice Tesle, Ilon Mask se prema bogatstvu pozicionirao tačno između Lerija Pejdža i Sergeja Brina, osnivača Googlea, kompanije koja ima neuporedivo više prihode nego Tesla. A dve je pozicije iznad legendarnog Vorena Bafeta.

Tesla je strelovito narasla do 14. pozicije američkih kompanija sa najvećom kapitalizacijom. Pretekao je čak ogromni Home Depot i Intel, kompanije koje se po profitima i prihodima uopšte ne mogu porediti s Teslom.

Izvor: Novac.hr/Bizlife

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar