Home VestiIT i nauka Zbog korona virusa su i meteorološke prognoze manje tačne

Zbog korona virusa su i meteorološke prognoze manje tačne

by bifadmin

Meteorološke prognoze se dobrim delom zasnivaju na podacima o vremenu koje prikupljaju komercijalni avioni. Međutim, sada zbog pandemije ima manje letova, a samim tim i manje podataka.

Studija koju je sproveo dr. Jing Čen sa Univerziteta u Lankasteru pokazuje da je smanjen broj letova u velikoj meri uticao na tačnost prognoza vremenskih uslova. Razlog za to je činjenica da manji broj aviona na nebu znači i manji broj podataka o temperaturi vazduha, brzini vetra i sl.

Prema njegovom istraživanju, u martu, aprilu i maju meteorološke prognoze su manje “pogađale” nego ranije. Najveće greške pravljene su tamo gde je bilo veoma malo letova.

Manje grešaka je zabeleženo u gusto naseljenim delovima sveta koji su opremljeni velikim brojem stanica za merenje, kao što je Evropa.

Ako ovakva situacija potraje, kaže Čen, to će stvoriti veliki problem industriji usluga, npr. onima koij se bave grejanjem ili hlađenjem prostorija, ali i poljoprivrednicima. Takođe, biće teže predvideti ekstremne vremenske pojave kao što su razorni uragani ili monsuni.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar