Home VestiEkonomija Najveći nemački sindikat predlaže četvorodnevnu radnu nedelju

Najveći nemački sindikat predlaže četvorodnevnu radnu nedelju

by bifadmin

Najveći nemački sindikat IG Metall predložio je uvođenje četvorodnevne radne nedelje kako bi se izbegla otpuštanja.

Pomenuti sindikat predstavlja radnike automobilskih giganata poput BMW-a, Audija i Porschea. Njegov predlog za prevenciju velikih otpuštanja koja, bar sudeći prema ekonomistima, u bližoj budućnosti predstoje svim državama je 28-časovna radna nedelja.

Razlog što se baš zaposleni u autoindustriji plaše otpuštanja je rast proizvodnje električnih automobila, za koju je potrebno manje ljudskog rada, odnosno više robota.

No, sličan predlog ima i Leva partija koja smatra da bi tridesetočasovna radna nedelja mogla ublažiti posledice korona-krize. Oni čak misle da bi taj fond radnih sati trebalo da se uspostavi i kao norma za budućnost.

Časopis Špigl komentariše da, iako se ova dva predloga razlikuju u nekim aspektima, ona zapravo pogađaju suštinu modernog vremena u kojem zaposleni smatraju da je 40 sati rada nedeljno jednostavno – previše. Ljudi danas sve glasnije izražavaju protivljenje praksi rastrzanosti između posla, porodice i vremena za uživanje.

Da podsetimo, ovo nije prvi takav predlog od početka panedmije. Prethodno je o tome razmišljala i novozelandska premijerka.

Izvor: thelocal.de

Foto: jarmoluk, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar