Home VestiEkonomija Toplana Šabac prva u Srbiji proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije

Toplana Šabac prva u Srbiji proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije

by bifadmin

Toplana Šabac od 13. avgusta na krovu ima solarnu centralu, koja joj donosi titulu prvog javno-komunalnog preduzeća u Srbiji koje proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije.

U pitanju je mala solarna fotonaponska centrala od 3 kW, koja je instalirana u okviru projekta Energetske zadruge – Sunčani krovovi Šabac. U Evropskoj uniji inače postoji veliki broj energetskih zadruga. U Srbiji ne postoje podsticajni mehanizmi, a poseban problem je to što su energetske zadruge “nevidljive” za finansijske institucije.

Prema mišljenju stručnjaka, energetske zadruge bi trebalo da dobiju tretman aktivnosti od javnog interesa, zato što u prvi plan postavljaju proaktivne lokalne zajednice. Legislativa bi trebalo da omogući da lokalna administracija na jednostavan način prihvati projekte koje realizuju ove zadruge, a na državnom nivou da ih tretira kao komplementarne velikim energetskim sistemima, a ne kao konkurenciju s kojom velike energetske kompanije treba da se bore na tržištu.

Energija proizvedena iz fotonaponskih centrala, koje mogu biti smeštene na krovovima privatnih kuća, ali i na krovovima javnih objekata, donosi prihod od prodaje energetskim subjektima koji se bave trgovinom električnom energijom, ili uštede, ako se koristi za sopstvene potrebe.

Izvor: EESrbija

Foto: andreas160578, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar