Home VestiEkonomija Tri ponude za Jugoremediju

Tri ponude za Jugoremediju

by bifadmin

Posle osam godina provedenih u stečaju i još deset pre toga u propaloj privatizaciji i pokušaju da se od nje oporavi zrenjaninska fabrika lekova Jugoremedija ponovo ima šansu da bude prodata.

Najbliži kupovini su Project One doo iz Beograda, firma koja je dostavila najbolju ponudu od 305,7 miliona dinara, ali ne i kompletnu dokumentaciju, kako smatraju ostala dva učesnika u trci zvanoj neposredno nadmetanje, turski Bigrim Avrupa i i kompanija Led Vision Style iz Beograda.

Uprkos tome, Odbor poverilaca ove fabrike juče je odlučio da da saglasnost za sve tri ponude, s tim što će ta saglasnost za prve dve, finansijski jače ponude, koje su dale beogradske kompanije biti uslovne, kaže za Danas predsednik Odbora poverilaca Vladimir Pecikoza.

„Project One je investicioni fond koji je i ranije pokušavao da kupi fabriku i njihova ponuda jeste najbolja, ali nije kompletna. Što se tiče firme Led Vision oni su se prvi put javili i njihova ponuda ima problema sa dokumentacijom. Jedino ispravna je ponuda turskog Birgim Avruta, ali je i najmanja. Odlučili smo da damo saglasnost za sve tri prodaje, ali će one za prve dve kompanije biti uslovne“, ističe Pecikoza.

To znači da će dalje sudija da odlučuje o tome da li su odluke Project One i Led Vision u redu, da li je dokumentacija nepotpuna ili ne.

Ukoliko se desi, objašnjava Pecikoza, da sudija odbaci kao nepotpunu najjaču ponudu Project One onda se razmatra druga, koju je dao Led Vision.

„U slučaju da obe ponude otpadnu odlukom suda, onda će treća po jačini ponuda proći, a to je turski Birgim“, napominje Pecikoza.

Led Vision je za Jugoremediju ponudio 234 miliona dinara, turski Birgim 206,5 miliona dinara, ali su oni odmah nakon predaje ponuda imali žalbu na preostale dve ponude.

Pravo na kupovinu imala su sva pravna i fizička lica

Naime, turska kompanija koja je već pokušavala da kupi Jugoremediju imala je primedbu na to da preostala dva potencijalna kupca nisu ispunila uslove nadmetanja jer ni jedna ni druga kompanija nije priložila jasan dokaz da na računu ima tri miliona evra ili ovaj iznos evra u dinarskoj protivvrednosti ne stariji od pet dana.

U primedbi turske kompanije navodi se da je Project One dostavio izvod iz otvorenih stavki koje ima kod jedne banke, što, kako navode, nije dokaz da novca ima na računu.

Osim toga, oni napominju da Project One kao investicioni fond nije priložio mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije što je u obavezi da učini.

Ponuda Led Visiona, kako navode u turskoj kompaniji, nekompletna je jer su umesto dokaza o stanju na računu podneli izjavu određenog lica iz banke u SAD da je neko drugo društvo rezervisalo sredstva za Led Vision.

Kompanija Project One sa sedištem u Beogradu osnovana je 2012, i u stopostotnom je vlasništvu fonda APS kapital grupe iz Češke.

Ovo društvo u Srbiji je registrovano kao d.o.o. koji se bavi finansijskim uslugama, osim osiguranja i penzijskih fondova.

Poslednji put, prodaja Jugoremedije pokušana je u martu ove godine, kada je stečajni upravnik oglasio prodaju javnim nadmetanjem po početnoj ceni od 762,7 miliona dinara.

Na prodaju je ponuđen industrijski kompleks sa opremom i mašinama, 28 vozila, inventar i zalihe, intelektualna svojina, odnosno 24 žiga.

Pravo na kupovinu imala su sva pravna i fizička lica, ali ni taj pokušaj nije uspeo, baš kao i prethodni u decembru 2019. Tada je Odbor poverilaca odbio ponudu kompanije Project One od 470 miliona dinara.

Fabrika lekova iz Zrenjanina je u stečaju od 2012, pre toga je 2002. prodata biznismenu Jovici Stefanoviću Niniju, ali je posle niza štrajkova radnika ta privatizacija raskinuta pet godina kasnije.

Izvor: Danas

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar