Home VestiIT i nauka Erbas najavio prvi komercijalni avion na hidrogen

Erbas najavio prvi komercijalni avion na hidrogen

by bifadmin

Francuski proizvođač aviona Erbas najavio je da će do 2035. godine proizvesti komercijalni avion koji ne ispušta ugljen-dioksid.

Ta letelica trebalo bi da bude prvi komercijalni avion na svetu sa nultom emisijom ovog gasa. Kako je najavljeno, pokretaće se pomoću hidrogena.

Erbas je objavio da će razviti tri koncepta ovakvih letelica. Prvi koncept predstavljaju avioni za između 120 i 200 putnika, koji mogu da pređu do 2.000 nautičkih milja (3.702 km).

Druga varijanta odnosi se na letelicu za 100 putnika, namenjenu kratkim letovima do 1.000 nautičkih milja (1.852 km), a treća na avione za 200 putnika i takođe 2.000 milja.

Prema rečima Erbasovih rukovodilaca, do pre nekoliko godina hidrogen se uopšte nije pominjao kao gorivo za komercijalne letelice, ali iskustva iz ostatka transportne industrije su uticala na prihvatanje ove ideje.

Tome su najviše doprinela iskustva iz automobilske industrije gde se hidrogen smatra čak i zelenijim rešenjem od električne energije. Ova vozila rade tako što se hidrogen iz njihovog rezervoara u gorivoj ćeliji stapa sa kiseonikom iz vazduha, oslobađajući električnu energiju potrebnu za pokretanje auta. Najzanimljiviji momenat u ovom procesu je činjenica da iz auspuha umesto ugljen-dioksida izlazi – vodena para.

Da bi se ovaj princip primenio i u avijaciji potrebno je osmisliti siguran način skladištenja hidrogena i promeniti izgled aviona. Erbasovi inženjeri uveliko rade na tome, tako da bi prvi prototip hidrogenske letelice trebalo da bude predstavljen javnosti do kraja ove decenije.

Foto: Airbus

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar