Home VestiEkonomija FinCEN dokumenta: U Srbiji uspešan investitor, u Americi sumnje na pranje novca

FinCEN dokumenta: U Srbiji uspešan investitor, u Americi sumnje na pranje novca

by bifadmin

Fabrika čarapa „Real Knitting“ u Srbiji primila je novčanu transakciju od 1,2 miliona dolara za koju njujorška banka tvrdi da je moguće pranje novca, piše Krik.

Posle jučerašnje objave da su neke od najvećih svetskih banaka dozvolile kriminalcima da prebacuju prljav novac u visini od oko dva biliona dolara, nastavak FinCEN afere bio je sasvim izgledan. Ono što možda mnogi nisu očekivali je da se i naša zemlja nalazi u dokumentima koji su procureli.

Međutim, kako piše Krik, iz dokumentacije koja je procurela u javnost vidi se i da bi se i pomenuta fabrika čarapa u selu Gajdobra mogla naći pod lupom istražitelja.

Naime, od 2011. godine, kada je otvorena, fabrika „Real Knitting“ dobila je gotovo 2 miliona evra pomoći države, uključujući i 1,4 hektara državnog zemljišta. No, radnici ove fabrike sa kojima su novinari pričali žalili su se na teške uslove za rad i pritisak koji na njih vrše šefovi. Radnica koja je učestvovala u štrajku, otpuštena je.

Još sumnjivije je vlasništvo fabrike i poreklo novca koji je stigao u Srbiju.

Fabrika čarapa u vlasništvu ofšor firme

Iako se u medijima predstavlja kao italijansko-ruska investicija, vlasnik srpske fabrike „Real Knitting“ je ofšor kompanija „Alpha Retail Group“ iz Hong Konga iza koje stoji jermenski biznismen, utvrdili su novinari KRIK-a.

Ova hongkonška firma je prethodnih godina prebacivala velike količine novca u Srbiju, a zatim ih vraćala na svoj račun u Singapuru. Jednu od tih transakcija, uplatu od gotovo 1,2 miliona dolara u srpsku fabriku čarapa, banka BNI Mellon sa sedištem u Njujorku označila je kao moguće pranje novca i prijavila je američkom Trezoru.

Ove informacije su izašle na videlo u okviru višemesečnog globalnog novinarskog istraživanja „FinCEN dosijei” koje su vodili Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), BuzzFeed News i novinarska mreža OCCRP, a u kom je učestvovao i KRIK. Novinari su imali uvid u strogo poverljive izveštaje banaka, a KRIK je proveravao transakcije koje se tiču srpskih firmi i biznismena.

Sumnjive transakcije i „školjka“ kompanije

FinCEN, agencija američkog Trezora koja se bori protiv pranja novca i drugog finansijskog kriminala, sastavila je izveštaj u kojem je ukazala na čak 723 sumnjive transakcije u ukupnom iznosu od 56,5 miliona dolara koje je dvanaest kompanija, među njima i „Alpha Retail Group“, izvršilo u periodu od decembra 2012. do marta 2013. širom sveta.

Većina transakcija prošla je kroz JSC Norvik Banku u Letoniji koju je 2017. kaznila tamošnja Komisija za finansijsko tržište i tržište kapitala (FCMC) sa oko 1,3 miliona evra zbog toga što ima slabu unutrašnju kontrolu.

Njujorška banka BNI Mellon je ove transakcije FinCEN-u prijavila kao pranje novca jer su, kako piše u izveštaju, novac uplaćivale „školjka“ firme, njegovo poreklo nije bilo poznato i prebacivan je preko zemalja koje su označene kao rizične za pranje novca.

Analizom transakcija je, piše u izveštaju FinCEN-a, primećena pojava koja se naziva „gneždenje“ – otvaranje više bankovnih računa kako bi se zavrao trag.

Detaljniji izveštaj o načinu poslovanja ove fabrike čarapa možete pogledati na sajtu Krika.

Foto: Couleur, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar