Home VestiEkonomija Pobuna evropskih gradova protiv Airbnb-a

Pobuna evropskih gradova protiv Airbnb-a

by bifadmin

Deset evropskih gradova zahtevalo je veću podršku od EU u borbi protiv Airbnb-a i drugih internet platformi za kratkoročno iznajmljivanje lokalnih stanova, za koje tvrde da višestruko naraušavaju život lokalnog stanovništva.  

U zajedničkom pismu, Amsterdam, Barselona, ​​Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč zahtevaju da se reševanje problema „eksplozivnog rasta“ globalnih platformi za kratkoročni boravak na izabranim destinacijama uvrsti u dnevni red novog sastava evropskih komesara.

U aprilu je generalni advokat Evropskog suda pravde doneo neobavezujuće mišljenje da bi prema zakonu EU, Airbnb trebalo da ima status pružaoca digitalnih informacija, a ne tradicionalnog agenta za nekretnine. Taj status, ako ga potvrdi sud, omogućio bi Airbnb-u i sličnim platformama da slobodno deluju na tržištu, bez odgovornosti da li vlasnici stanova koji se iznajmljuju poštuju lokalne propise.

Osim pitanja plaćanja loklanih poreskih dažbina za ovakve platforme, iznajmljivanje stanova na kratak rok koje one omogućavaju stvara i druge probleme. „Evropski gradovi veruju da bi stanovi pre svega trebalo da služe da se u njima živi. Mnogi gradovi pate od ozbiljnog nedostatka stambenog prostora, a u četvrtima gde je unosnije da se stanovi iznajmljuju za kratkotrajni boravak turista – praktično se gasi tradicionalno tržište nekretnina“, navodi se u saopštenju deset evropskih gradova izdatom u Amsterdamu.

U saopštenju se dodaje da lokalno stanovništvo zbog toga ne samo da sve više ostaje bez raspoloživih nekretnina za rešavanje stambenog pitanja, već se značajno povećavaju i njihove cene na tržištu. To dalje utiče na život u celokupnoj lokalnoj zajednici, jer umesto suseda koji mogu da donose zajedničke odluke o kvalitetu života, u mnogim četvrtima komšiluk praktično više ne postoji, odnosno čine ga turisti koji se neprestano smenjuju.      

Pročitajte i ovo...