Home VestiEkonomija Još uvek nema zvanične potvrde da se spajaju UBS i Credit Suisse

Još uvek nema zvanične potvrde da se spajaju UBS i Credit Suisse

by bifadmin

Iako mediji uveliko najavljuju spajanje švajcarskih banaka UBS i Credit Suisse, ono je još uvek malo verovatno, piše Rojters. Ovaj medij saznaje iz anonimnih izvora da je prethodnih meseci razmatrana ideja spajanja, ali bez ozbiljnijih rezultata u tom smeru.

Tokom vikenda je mnoštvo medija objavilo, takođe se pozivajući na anonimne izvore, da bi spajanje dve banke moglo da bude objavljeno početkom 2021. i da bi se njime stvorila najveća banka u Evropi, finansijske snage od gotovo 1,6 biliona evra depozita.

Prema pisanju medija, UBS-u bi odgovaralo pripajanje Credit-a zbog širenja svog sektora za investiciono bankarstvo. Druga strana u ovim pregovorima pak želi da smanji troškove poslovanja i to baš u sektoru investicionog bankarstva ali i da se pozabavi kontrolom štete nastalom usled “špijunske afere”.

Da podsetimo, jedan od finansijskih rukovodilaca Credit Suisse banke smenjen je jer je špijunirao zaposlene, a švajcarski SonntagsZeitung piše da je tajno prikupljao informacije i o ekološkoj organizaciji Greenpeace. Unajmljivanje privatnih detektiva i praćenje zaposlenih po ulicama Ciriha bacili su veliku senku na reputaciju banke. Zato pojedini analitičari smatraju da bi joj odgovaralo spajanje sa UBS-om.

No, kako piše Rojters, to spajanje se verovatno neće dogoditi zbog antimonopolskih pravila ali i zato što bi neki veliki klijenti u tom slučaju napustili UBS.

Navodno se i dalje diskutuje o ovoj mogućnosti, i vagaju se prednosti i mane spajanja, ali nezvanično.

Foto: analogicus, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar