Home VestiEkonomija Svetske banke prebacile dva biliona dolara prljavog novca

Svetske banke prebacile dva biliona dolara prljavog novca

by bifadmin

Neke od najvećih svetskih banaka dozvolile su kriminalcima da prebacuju prljav novac u visini od oko dva biliona dolara, pokazuju dokumenti koji su procureli u javnost. U dokumentimna se upozorava da je u Velikoj Britaniji registrovano preko 3.000 firmi koje se bave sumnjivim aktivnostima, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

U javnost su dospeli takozvani FinCEN fajlovi sa više od 2.500 dokumenata, u kojima se nalaze neke od od najstrože čuvanih tajni međunarodnog bankarskog sistema. Reč je o dokumentima koje su banke slale američkim vlastima u periodu između 2000. i 2017. godine.

FinCEN je američka mreža za istragu finansijskog kriminala u nadležnosti Ministarstva finansija SAD. Sumnje u vezi sa transakcijama izvršenih u američkim dolarima moraju da se šalju FinCEN -u, čak i ako se odvijaju izvan SAD.
Dokumenti su dospeli u ruke novinara portala „Bazfid njuz“, koji su ih prosledili Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara (ICIJ). Dokumenta koja su dostavljena na aderse 108 novinskih organizacija u 88 zemalja pokazuju da su neke od najvećih svetskih banaka prebacivale prljav novac u visini do oko dva biliona dolara.

Najveći broj sumnjivih firmi u Velikoj Britaniji

Dokumenti ukazuju da je najveća britanska banka „HSBC“ dozvolila prevarantima da prebace više miliona dolara ukradenog novca širom sveta, čak i nakon što je saznala od američkih istratžitelja da je reč o prevari.

Američki „Džej-Pi Morgan“ omogućio je jednoj kompaniji da prebaci više od milijardu dolara preko londonskog računa, a da ne zna ko je vlasnik. Banka je kasnije otkrila da je moguće da je kompanija u vlasništvu mafijaša sa liste FBI-ja deset najtraženijih mafijaša.
U procurelim dokumentima tvrdi se i da postoje dokazi da je jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina koristio „Barklejs banku“ u Londonu kako bi izbegao sankcije koje je trebalo da ga spreče da koristi finansijske usluge na Zapadu. Kako se navodi, jedan deo novaca korišćen je za kupovinu umetničkih dela.

Prema obaveštajnom odeljenju FinCEN -a, Velika Britanija se naziva „jurisdikcijom višeg rizika“ poput Kipra. Ovakva upozpravajuća ocena proizilazi iz podatka o velikom broju kompanija registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje se pojavljuju u izveštajima o sumnjivim aktivnostima (SAR). U datotekama FinCEN -a je imenovano preko 3.000 takvih komanija iz Velike Britanije, više nego iz bilo koje druge zemlje.

„Dojče banka“ prebacivala novac kriminalaca i terorista

Dokumenta pokazuju i da centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije reagovala na upozorenja o lokalnoj firmi koja pomaže Iranu da izbegne sankcije.
Takođe, kako se navodi, „Dojče banka“ je premeštala prljavi novac stečen iz organizovanog kriminala, od terorista i trgovaca drogom.
Fajlovi pokazuju i da je britanski „Standard čarterd“ prebacivao gotovinu za „Arapsku banku“ više od deset godina, nakon što su računi klijenata u jordanskoj banci korišćeni za finansiranje terorizma.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar