Home Vesti Klimatske promene su uništavale i drevne civilizacije

Klimatske promene su uništavale i drevne civilizacije

by bifadmin

Nišant Malik, istraživač na Institutu za tehnologiju u Ročesteru, razvio je matematički model koji pokazuje uticaj promene klime na uspon i pad velikih civilizacija kroz istoriju.

Prema njegovom istraživanju, izmene monsunskih sezona dovele su do propasti civilizacija poput onih koje su naseljavale dolinu Inda, Mesopotamije i drevnog Egipta.

Trajanje i učestalost sezona monsuna u prethodnih 5.700 godina naučnici su prvo utvrđivali pomoću izotopa sa stalagmita iz pećina u Južnoj Aziji. Malik je potom detaljnije, pomoću matematike, utvrdio pravilnosti i promene klime, među kojima čak i one koje su trajale kraći vremenski period.

Tako je uspeo da, bar kako on misli, otkrije uzrok propadanja civilizacije iz doline Inda koja je nastanjivala predele današnjeg Pakistana između 2.700 i 1.750 godine pre nove ere.

I ranije se pretpostavljalo da je na nestanak ove velike i za to vreme napredne civilizacije uticala klima. Prema nekim naučnicima, ovo društvo je viškove prihoda ostvarivalo iz poljoprivredne delatnosti te ih dalje ulagalo u razvoj i održavanje velikih gradova. Poljoprivreda je bila profitabilna sve dok je bilo redovnih monsunskih poplava koje su natapale polja i donosile plodan mulj. Međutim, u periodu od 1.900 do 1.000 pr.n.e. počelo je sušnije razdoblje koje je smanjilo budžet društva i značajno pogoršalo životne uslove. Narod se zatim masovno iseljavao u vlažnija područja i vremenom je ova civilizacija nestala.

Sve ovo je ranije međutim bila samo jedna od hipoteza naučnika, ali sada je Malik uspeo da dokaže uticaj klimatskih promena na velike civilizacije, koje su nekada bile veoma moćne a sada su iza njih ostali samo istorijski spomenici.

Izvor: Phys

Foto: maxos_dim, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar