Home VestiEkonomija Posle marihuane, investitori se pomamili za opojnim pečurkama

Posle marihuane, investitori se pomamili za opojnim pečurkama

by bifadmin

Nakon što su akcije proizvođača kanabisa izazvale pravu pometnju na finansijskim tržištima u prethodne dve godine, berze bi moglo da osvoji novo opojno sredstvo. Umesto marihuane, to su sada čarobne lekovite pečurke.

IPO kanadske kompanije za proizvodnju pečurki „Champignon-Brands“ mogao bi izazvati novu investitorsku pomamu. Za razliku od procvata ulaganja u proizvodnju kanabisa, više se ne radi o aktivnim sastojcima tetrahidrokanabinolu (THC) i kanabidiolu (CBD), već o sastojcima psilocibin i psilocin koji su sadržani u takozvanim čarobnim pečurkama, piše finanzen.at, a prenosi Indikator.ba

Stručnjaci smatraju da je vrlo malo istraženog psilocibina, koji se uglavnom nalazi u posebnim vrstama pečuraka, primenjivo za proizvodnju delotvornih medicinskih terapija. Pretpostavlja se da je aktivni sastojak podoban za lečenje poremećaja zavisnosti, anksioznosti, migrene i depresije.

Od opasne droge, do čudotvornog leka

Kako bi se u potpunosti ispitala potencijalna delotvornost ove materije, sada se veliki broj istraživačkih institucija širom sveta bavi aktivnim sastojkom. Dve američke studije iz 2016. godine imale su za cilj da da dokažu kako psilocibin može ublažiti anksioznost i depresiju kod ljudi s teškim karcinomom.

Shodno tome, počela je da se menja i „reputacija“ ovog sastojka, koji je uveliko istraživan još šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Iako je psilocibin već dugo na glasu kao opasno opojno sredstvo, kao „hipi“ lek i zamena za LSD, psihodelična materija se sada smatra potencijalno čudotvornim lekom.

Opijumsko nadahnuće osnivača kompanije „PayPal“

Opijumske pečurke dugo su nadahnjivale jednog od osnivača kompanije „PayPal“, Pitera Tila, koji je sebe promovisao u ozbiljnog investitora zahvaljujući ulaganjima u Facebook i Airbnb. Primera radi, novoosnovano preduzeće koje finansira Til trenutno istražuje učinke psilocibina na pacijente koji pate od teške depresije.

Za čudotvorne lekove u čarobnim pečurkama ne interesuje se samo Piter Til, već i poznati kanadski preduzetnik i TV zvezda Kevin O Liri. On je pre nekog vremena uložio u kompaniju za proizvodnju pečuraka „MindMed“, čije je sedište takođe u Kanadi.

Proizvođač čaja sa farmaceutskim ambicijama

Trenutno se, pored ulagača, velikom proboju na tržištu nadaju i glavni direktori i akcionari kompanije „Champignon Brands“.
Ova kompanija iz Vankuvera, koja je osnovana tek 2019. godine, specijalizovala se za proizvodnju i distribuciju raznih proizvoda od pečuraka. Kanađani trenutno prodaju različite vrste čajeva obogaćene aktivnim sastojcima iz različitih lekovitih pečuraka.

Prema tvrdnjama čelnika kompanije, ti čajevi osim što mogu da poboljšaju mentalne sposobnosti, imaju i moć da izbace otrove iz organizma, smanje stres i ojačaju imunološki sistem. Uz to, kompanija zajedno s kanadskom firmom „Drip Coffee“, nudi razne specijalitete od kafe kojima su dodati odabrani ekstrakti pečuraka.

Kompanija, međutim, želi dugoročno da se usredsredi na uzgoj psihoaktivnih pečuraka i proizvodnju psilocibina, koji bi u međuvremenu trebalo da postane dostupan za kliničku upotrebu.

Pouke iz procvata kanabisa

Industrija čudotvornih pečuraka je još u povoju, pa kompanije „Champignon-Brands“ i „MindMed“, koje se na berzi kotiraju tek nekoliko nedelja, imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 35 i 150 miliona kanadskih dolara.

Ako u narednim nedeljama i mesecima druge kompanije za proizvodnju pečuraka ne narastu „kao pečurke“ i povećaju konkurenciju, sasvim je moguće da će pomenute dve kompanije iskoristiti svoju prednost i postati pioniri u industriji lekovitih gljiva.

Mnogi špekulativni ulagači još uvek se dobro sećaju događaja oko akcija „Canopy Growth“, „Tilray“ i „Aurora Cannabis“ i znaju da se upravo oni ulagači koji su na kraju uzleta akcija uskočili u „konopljin voz“ – sada žale na gubitke od preko 90 odsto.

Recimo, akcije kompanije „Tilray“ porasle su sa ispod 20 na čak 300 dolara u samo nekoliko dana, napravivši zadivljujući skok od preko 1.000 odsto.
Akcije se sada kotiraju na oko sedam američkih dolara.

Izvor: Indikator.ba

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar