Home VestiIT i nauka Novi način pranja novca preko bitkoina

Novi način pranja novca preko bitkoina

by bifadmin

Ekskluzivno rudarenje kriptovaluta, koje se odvija u dogovoru s pojedincem koji želi da izvrši transakciju, do sada je služilo za izbegavanje promenljivih transakcijskih provizija. Najnovije istraživanje nemačkih naučnika pokazuje da ono otvara mogućnost za mnogo opasnije radnje, pranje novca ili izbegavanje plaćanja poreza. Sistem je tehnički veoma zahtevan, ali to ne znači da nije izvodljiv, upozoravaju stručnjaci.

Tim naučnika na Univerzitetu u Hamburgu je u saradnji sa stručnjacima neptrofitne organizacije „Blokčjen istraživačka laboratorija“ objavio istraživanje o opasnostima od novog načina pranja novca preko bitkoina.

Ovaj metod se zasniva na ekskluzivnom rudarenju kriptovaluta, koje se do sada već koristio da se izbegnu promenljive transakcijske naknade, a obavlja se u dogovoru između onih koji rudare i osobe koja želi da izvrši transakciju. Umesto da se ta transakcija zapiše na blokčejnu i da je verifikuju nasumice odabrani rudari, ona se verifikuje samo kod odabranog kriptorudara.

Dobro tebi, dobro meni

To omogućava da se, sporazumom između dve strane, dogovori cena te transakcije, umesto da ona bude određena automatski. Ovo otvara mogućnost velikim igračima da pronađu rudare koji bi im ekskluzivno verifikovali transakcije, te da tako izbegnu promenljive naknade. Rudarima, s druge strane, može da garantuje više i stabilnije prihode, kada zarada na rudarenju počne da pada.

Međutim, istraživači koji su analizirali ovu pojavu kažu da ona dozvoljava i mnogo opasnije radnje.

Naizgled sve legalno

Primera radi, trgovac bitkoinom, odnosno neko ko želi da „opere“ novac, može da izvrši transakciju u dogovoru s rudarom, a ovaj mu potom ispostavi izuzetno visok račun za njenu realizaciju. Rudar taj apsurdno veliki „trošak“ naplati putem bitkoina i prikaže svoju zaradu kao legitiman prihod od rudarenja. Zatim, takav „čist“ novac pretvori u fiat valutu, te ga u gotovini vrati nalogodavcu. Novcu je prikriven trag, naizgled je sve legalno i zapisano na blokčejnu, a zapravo se radi o kriminalu.

Istraživači upozoravaju da je ovu bezbednosnu rupu teško tehnički zakrpiti. Dodaju i da nema saznanja da je do sada neko koristio ovaj način za pranje novca, pre svega zato što je i on tehnički veoma zahtevan. Ali to ne znači da nije izvodljiv i da to neko neće pokušati. Zato predlažu da se već sada naprave alati za praćenje ovakvih aktivnosti, koji će omogućiti da se razluče one legalne od potencijalno nelegalnih.

Foto: mohamed_hassan, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar