Home VestiIT i nauka Vikinzi su imali raznovrsne, pa čak i azijske gene

Vikinzi su imali raznovrsne, pa čak i azijske gene

by bifadmin

Nisu svi vikinzi bili plavokosi niti su svi posedovali iste skandinavske gene, tvrde naučnici sa Kembridža koji su šest godina sekvencirali DNK uzet sa vikinških kostura.

Ljubitelji TV serije Vikings mogli su kroz dramatizovanu biografiju skandinavskih junaka nazreti ono što su sada i naučnici potvrdili – da vikinzi nisu bili homogena, etnički čista grupa. Budući da su osvajali teritorije širom Evrope njihovi geni ukrštali su se sa genima raznih drugih naroda, među kojima se nalaze i oni iz Azije.

To tvrdi tim naučnika koji je predvođen profesorom Eskeom Vilerslevom sa Univerziteta Kembridž šest godina sekvencirao DNK prikupljen sa kostura vikinga.

DNK preuzet iz vikinških grobnica u Škotskoj pokazuje da su u pitanju uglavnom lokalci sahranjeni po vikinškim običajima. Mnogi od njih su imali tamnu kosu, što odskače od naše predstave o plavokosim skandidavskim osvajačima.

Ova dugogodišnja studija takođe je pokazala da se u vikinškim genima nalaze i oni iz Južne Evrope, ali i iz Azije. Međutim, proces mešanja gena je išao i dvosmerno – sada čak šest odsto britanske populacije sadrži u sebi i vikinški DNK.

Reč viking inače na skandinavskim jezicima označava pirate i dosta govori o njihovom načinu života. Vikinzi, za razliku od današnjih Skandinavaca, nisu bili miroljubivi već su osvojili značajan deo Evrope, od britanskog ostrva pa čak do Crnog mora. Postoje čak i tvrdnje da su 500 godina pre Kristofera Kolumba doplovili do američkog kontinenta. Otud i ne čudi njihova genetska šarenolikost.

Izvor: phys.org

Foto: GioeleFazzeri, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar