Home VestiPolitika i društvo I u Keniji se sumnja na korupciju prilikom nabavke medicinske opreme

I u Keniji se sumnja na korupciju prilikom nabavke medicinske opreme

by bifadmin

Kenija trenutno istražuje navode revizora da je novac za medicinsku opremu tokom pandemije trošen protivno pravilima. Navodno su tokom javnih nabavki sklapani ugovori sa “prijateljskim” firmama koje su svoju robu naplaćivale po cenama većim od tržišnih. Ovo je međutim samo jedna od mnogih država u kojima je zdravstvena kriza iskorišćena za presipanje novca građana u džepove odabranih pojedinaca.

Korupcionaški skandali vezani za nabavku medicinske opremu tokom pandemije se samo nižu. I to ne kod nas, kako smo navikli, već i u ostatku sveta. Letos je Transparency International objavio da je već do kraja marta u sektoru zdravstva korupcija izazvala štetu od 500 milijardi dolara u svetu.

Kada se govori o korupciji prva asocijacija su najčešće nerazvijene države, međutim ni u razvijenim se mnogi ne suzdržavaju od trpanja javnog novca u svoje ili džepove svojih prijatelja. Dobar primer za to je Ujedinjeno Kraljevstvo čije vlasti su odobrile su kupovinu 50 miliona zaštitnih maski koje se ne mogu koristiti – iz bezbednosnih razloga.

Međutim, najsvežiji primer dolazi nam iz Afrike. Prema podacima kenijske zvanične revizorke, u ovoj zemlji sumnjivo je utrošen 21 milion američkih dolara tokom nabavke medicinske opreme za borbu protiv Kovida-19.

Naime, menadžeri državnog tela koje se bavi nabavkama (Kemsa) masovno su kršili pravila nabavke i time proneverili novac građana. Oni su sklapali ugovore sa kompanijama sa kojima su bliski. Neke od tih kompanija su registrovane tek kada je počelo širenje virusa po Keniji. Zanimljiv je i podatak da su njihove cene bile veće od tržišnih, a pojedinu opremu koja je naručivana još niko nije koristio i pitanje je da li će.

Revizorka je preporučila sprovođenje nezavisne revizorske istrage ovih transakcija, ali i zvaničnu istragu koju bi sproveli nadležni organi.

Izvor: BBC

Foto: leo2014, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar