Home VestiIT i nauka Korona se na površinama zadržava čak 28 dana

Korona se na površinama zadržava čak 28 dana

by bifadmin

Prema nalazima australijskih naučnika, korona virus se na mnogim površinama može zadržati i do 28 dana. To međutim ne bi trebalo da utiče na promenu naših navika u borbi protiv ovog virusa, koja se i dalje svodi na redovno pranje ruku i nošenje zaštitnih maski.

Do sada smo više puta čuli da se korona virus dugo zadržava na predmetima koje pipamo, zatim su te tvrdnje demantovane, potom opet ponavljane i tako u krug. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je u njima ipak bilo istine.

Naime, naučnici iz australijske agencije CSIRO istraživali su koliko ovaj virus živi na površinama kao što su novčanice, ekrani mobilnih telefona i nerđajući čelik, i otkrili da je vrlo vremešan – na ovim predmetima zadržava se čak 28 dana.

Ipak, podsećaju oni, najlakše se prenosi kapljičnim putem odnosno kada neko u vašoj blizini kašlje, kija ili govori. Nešto teže se prenosi, ali se ipak prenosi, dodirivanjem “zaraženih” površina a potom usta, nosa ili očiju.

Ovi nalazi se ipak odnose na secifične uslove – na normalne sobne temperature koje se kreću oko 20 Celzijusa. Međutim kada je izložen visokim temperaturama životni vek ovog virusa je značajno kraći.

Izvor: BBC

Foto: thiagolazarino, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar