Home VestiIT i nauka Novozelandska kompanija uz pomoć mikroba iz elektronskog otpada izvlači zlato

Novozelandska kompanija uz pomoć mikroba iz elektronskog otpada izvlači zlato

by bifadmin

Kompanija Min Innovation osmislila je veoma efikasan metod za izvlačenje zlata iz elektronskog otpada. On podrazumeva mlevenje i prečišćavanje otpada kako bi se on pretvorio u praškastu smesu. U nju se potom dodaju mikrobi koji se “kače” za zlato.

Količina mobilnih telefona, tableta, laptopova, pametnih satova i ostalih prenosnih uređaja na planeti raste do sada neviđenim tempom. Relativno novi modeli se konstantno zamenjuju još novijim, čime se vek upotrebe uređaja konstantno skraćuje. To stvara ogromne količine otpada koji se ne može u potpunosti reciklirati i čija reciklaža nije unosna.

Samo u prošloj godini na globalnom nivou stvorena je hrpa od 53,6 miliona tona elektronskog otpada, od čega je tek 17,4 odsto na propisan način reciklirano. Reciklaža elektronskog otpada mora se vršiti stručno i po propisima zato što on sadrži štetne naterije poput žive, hlorofluorugljenika itd.

Međutim, postoje i kompanije koje aktivno rade na rešavanju ovog problema, pretvarajući recikliranje u profitabilan biznis. Jedna od njih je novozelandski Mint Innovation, koji je razvio biološki metod za izvlačenje dragocenih metala iz elektronskog otpada, i to pomoću mikroba.

Oni naime melju metale u praškasti materijal, koji potom šalju na hemijsko ispiranje. Na ovaj način mogu se dobiti razni vredni materijali, među kojima je i zlato.

Naime, kada se dobijeni “metalni” prah preradi, u njega se dodaju mikrobi koji se “kače” za zlato. Potom se smesa filtrira, i na taj način se veoma efikasno odvajaju mikrobi i zlato od ostatka sirovina. Krajnji rezultat je “reciklirano zlato”.

Možda će nekome ideja “lova na zlato” u elektronskom otpadu delovati čudno, ali zapravo 50 odsto vrednosti koja se dobija iz prerade ovog otpada dolazi iz zlata koje se koristi za prenos struje u uređajima.

Izvor: CNBC

Foto: andreahuyoff, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar