Home VestiIT i nauka Kako je mlada kineska kompanija Realme za samo dve godine prodala 50 miliona telefona

Kako je mlada kineska kompanija Realme za samo dve godine prodala 50 miliona telefona

by bifadmin

Kineska kompanija Realme ostvarila je vrtoglav uspeh na tržištu mobilnih telefona pošto se okrenula mladim potrošačima i modernim metodama promocije. Tako bar pišu mnogi mediji o njoj. Ipak, objektivnosti radi, treba napomenuti i da je njenom uspehu kumovao jedan veliki ali misteriozan tržišni igrač, za kojeg većina nas nije ni čula.

Mnogi su smatrali da pokretanje proizvodnje pametnih telefona u 2018. godini nije mudar potez, pre svega jer je povučen prekasno, kada je globalno tržište već bilo zasićeno mnoštvom pametnih mobilnih uređaja.

Međutim, mladi preduzetnik Skaj Li nije bio saglasan sa ovim tvrdnjama. On je smatrao da veliki proizvođači telefona ne obraćaju dovoljno pažnje na kupce stare između 18 i 25 godina, kojima su bili potrebni pristupačni ali istovremeno i “kul” uređaji, modernog dizajna.

Zato je u maju 2018. počeo da proizvodi baš ovakve telefone. Prva promocija je održana na događaju za mlade na jednom indijskom fakultetu, uz nastup repera.

Tako se među mladima, prvo u Indiji, a potom i u ostalim zemljama pročulo za Realme. U naredne dve godine kompanija je prodala skoro 50 miliona uređaja širom sveta. Iako možda niste čuli za njega, u pitanju je sedmi svetski proizvođač telefona.

Iako ova priča o vrtoglavom uspehu deluje gotovo bajkovito, istina je malo kompleksnija. Ovu kompaniju podržava BBK Grupa, mistično carstvo elektronske opreme koje poseduje ili podržava neke od najvećih svetskih proizvođača telefona poput kompanija Vivo, Oppo i OnePlus. Svi oni naime imaju pristup Oppo-vom lancu nabavke, što im značajno snižava troškove proizvodnje.

Ipak, prijemčivije zvuči priča o mladom preduzetniku vođenom željom da mladima po pristupačnim cenama omogući moderne telefone.

Izvor: Techcrunch

Foto: GangsterToad, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar