Home VestiZabava Live Aid za klimu

Live Aid za klimu

by bifadmin

Ako ih u tome ne spreči korona, naredne godine bi moglo biti održano mnoštvo simultanih koncerata po ugledu na Live Aid, ali sa drugim ciljem – zaštitom životne sredine.

Tri i po decenije prošle su od koncerta Live Aid održanog na Vembli stadionu u Londonu i Džon F. Kenedi stadionu u Filadelfiji. Najveći rok muzičari, uključujući i Kvin posle kojeg su telefoni za donacije zvonili bez prekida, nastupali su pred brojnom publikom na stadionima ali i pred TV ekranima, kako bi prikupili novac za pomoć siromašnoj Etiopiji. Procenjuje se da je prikupljeno oko 150 miliona funti donacija.

Mnogi smatraju da je ovakav spektakl neponovljiv. Jedan od razloga za to je činjenica da više nema takvih muzičkih veličina kakve su nastupale na Vembliju, a drugi da se sada donacije uplaćuju na razne načine, za razne projekte, i u toj kakofoniji humanitarnih akcija teško je fokusirati se na jednu.

To međutim nije obeshrabrilo grupu mladih ekoloških aktivista Fridays for Future u nameri da organizuje Live Aid za 21. vek. Oni, zajedno sa umetnicima i naučnicima, planiraju održavanje simultanih koncerata u čak 40 zemalja. Ovaj događaj nosi naziv Climate Live i planiran je za 24. april 2021. godine.

“Domaćini” koncerta biće mlada aktivistkinja Greta Tunberg, supermodel Junis Olumide, indi rok bend Vombats i aktivista Džek Haris. Oni su saglasni u tvrdnji da nam ponestaje vremena da sačuvamo planetu, te da zato moramo učiniti ekstra napore.

Organizatori ovog događaja poručuju da je 2021. godina ključna za akciju na polju zaštite životne sredine budući da će tokom nje države širom sveta obnoviti svoja klimatska obećanja na COP26 konferenciji. Zato žele da izvrše pritisak na političare, kako bi uradili više nego što su planirali.

Izvor: Euronews

Foto: Squelle, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar