Home VestiEkonomija Kina zaustavila izlazak na berzu najvrednijeg „jednoroga” na svetu

Kina zaustavila izlazak na berzu najvrednijeg „jednoroga” na svetu

by bifadmin

Kineske vlasti su sprečile najveći izlazak na berzu u istoriji, zbog čega je Džek Ma izgubio $3 milijarde, a deonice Alibabe pale za 10%.

Deonice Alibabe su pale za skoro 10 odsto nakon što je zaustavljen izlazak na berzu njihove pridružene kompanije Ant Group, dok je suosnivač Džek Ma izgubio više od tri milijarde dolara svoje neto vrednosti.

Kineske vlasti su zaustavile ono što je trebalo da bude najveći izlazak na berzu u istoriji, koji bi prikupio 34,5 milijardi dolara i podigao procenu vrednosti Ant-a na 313 milijardi.

Kako Reuters javlja, regulatorna agencija je rukovodiocima kompanije rekla da će se njihov „unosan posao pozajmljivanja preko interneta suočiti sa strožim nadzorom vlade”.

„Zbog prijavljenih materijalnih pitanja, vaša kompanija možda više neće ispunjavati uslove za javnu ponudu i listing”, stajalo je u izjavi Šangajske berze.

Ant je planirao da se uključi na listing i Šangajske i Hongkonške berze u četvrtak, a od malih nezavisnih investitora su već dobili narudžbine u visini od tri biliona dolara.

Ant je fintech kompanija koja, između ostalog, vodi Alipay — najveću svetsku platformu za mobilna i internet plaćanja. Poslednji put je procenjena na 150 milijardi dolara 2018. godine, a berzanski analitičari je trenutno procenjuju na 200 milijardi dolara, što je čini verovatno najvrednijim „jednorogom” na svetu („jednorog” je naziv za kompanije koje su u privatnom vlasništvu, a imaju vrednost veću od milijardu dolara).

Suosnivač Alibabe Džek Ma je pokrenuo Ant 2014. godine, i kontroliše 50 odsto deonica ove kompanije. Forbes njegovo bogatstvo u ovom trenutku procenjuje na 63,4 milijardi dolara, što ga čini najbogatijim Kinezom i 16. najbogatijom osobom na svetu, uprkos gubitku 2,6 milijardi dolara.

Marko Marković

Izvor: Startit

Foto: viarami, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar