Home VestiEkonomija Kupovina obveznica i povoljni zajmovi bankama ostaju glavna sredstva pomoći

Kupovina obveznica i povoljni zajmovi bankama ostaju glavna sredstva pomoći

by bifadmin

Direktorka Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila je da će program kupovine obveznica za 1,35 hiljada milijardi evra i povoljni zajmovi bankama najverovatnije ostati glavna sredstva za pomoć ekonomiji dok se ECB priprema da ponudi nove podsticaje u decembru.

Lagard je danas rekla da su „sve opcije na stolu“, ali da su se program kupovine obveznica i ponude dugoročnih kredita bankama pokazali kao efikanse mere i da bi moglo da dodje do njihovog prilagodjavanja u skladu s razvojem pandemije koronavirusa.

Na poslednjem sastanku ECB 28. oktobra, Lagard je kazala da je gotovo izvesno da će ta monetarna institucija nadležna za 19 članica Evrozone povećati podsticaje na sastanku 10. decembra.

Analitičari predvidjaju nove podsticaje otkako je novi rast broja zaraženih koronavirusom širom Evrope, praćen merama zatvaranja ekonomije i ograničenja kretanja, otežao ekonomski rast.

Inflacija je u septembru otišla u minus od 0,3 odsto u zemljama Evrozone, te i dalje zaostaje za ciljem ECB da ide u suprotnom smeru i raste nešto manje od dva odsto.

Lagard je na današnjoj onlajn konferenciji ECB upozorila da se ekonomija suočava sa nepostojanim, „kreni-stani“ oporavkom, uprkos dobrim vestima o potencijalnim vakcinama, a rekla je i da će državne i bankarske mere pomoći biti potrebne sve dok vakcinisanje ne bude bilo masovno.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar