Home VestiEkonomija Vakcina uticala na rizičnije ulaganje na berzi

Vakcina uticala na rizičnije ulaganje na berzi

by bifadmin

Vest o napretku u trci za vakcinu uticala je na to da u ponedeljak bude zabeležen jedan od najintenzivnijih trgovačkih dana od vrhunca pandemijske krize.

Vest o snažnom napretku u trci za nalaženje vakcine protiv Kovida-19 uticala je na to da u ponedeljak bude zabeležen jedan od najintenzivnijih trgovačkih dana od vrhunca pandemijske krize, uz promet od skoro dva biliona dolara, prema prvim podacima koje je analizirao Rojters.

Tokom jučerašnjeg trgovačkog dana vladao je pravi stampedo trgovaca na rizičnija ulaganja na tržištima akcija, valuta i obveznica, nakon što je Fajzer objavio pozitivne podatke o svom ispitivanju vakcine. Investitori su masovno okrenuli leđa ulaganju u „sigurna utočišta“ kao što u tehnološke akcije, japanski jen i obveznice sa najvišim rejtingom.

U Sjedinjenim Državama je u ponedeljak na berzama ostvaren promet od oko 500 milijardi dolara, što je jedan od najprometnijih dana od marta, kada je strah od mera zaključavanja zbog korona virusa uzdrmao finansijska tržišta.

Prema podacima Refinitiva, vrednost trgovanja na berzama u Evropi bila je oko 120 milijardi dolara.

Vrednost akcija kompanija koje su obično osetljivije na ekonomske cikluse registrovale su najbolje jednodnevne rezultate ikada u SAD-u u odnosu na rivale koji su više fokusirani na rast, posle vesti o efikasnosti vakcine protiv korone.

Sličan trend uočen je i na tržištima obveznica i valuta, na kojima se obim prometa poklopio sa onim tokom paničnog trgovanja viđenog tokom haosa na berzama u martu, i bio je dvostruko veći od prometa u aprilu kada se pandemija obrišila na tržišta.

Skočio je i promet obveznica

Ukupan promet za 33 valutna para na deviznim tržištima iznosio je u ponedeljak 627 milijardi dolara. Prosečan dnevni promet u martu je bio 707 milijardi dolara a u aprilu 380 milijardi.

Skočio je i promet obveznica. Primera radi, gotovo 170.000 nemačkih obveznica je promenilo vlasnike juče, što za 1,5 puta više od proseka u ovoj godini, prema podacima kompanije Refinitiv.

Ukupan promet nemačkih državnih dužničkih hartija iznosio je u ponedeljak skoro 9,0 milijardi evra (10,63 milijardi dolara), što je iznad dnevnog proseka od početka oktobra, pokazuju podaci Marketaksesa, glavne trgovačke platforme, prenosi Rojters.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar