Home VestiEkonomija Najluksuznije trgovine pred božićnu sezonu: Umri muški

Najluksuznije trgovine pred božićnu sezonu: Umri muški

by bifadmin

Najpoznatije trgovačke meke u svetu sa najluskuznijom robom gotovo da su puste pred božićnu sezonu. Zbog korone, luksuz „grca“ u gubicima od Njujorka do Tokija. Najteže su pogođeni ovakvi centri u Hong Kongu, koje su još pre korone „zaključali“ demonstranti. Na Petoj aveniji u Njojorku, neke od najluksuznijih i najpoznatijih prodavnica su bankrotirale. Preostale ne odustaju od ekstravagantne božićne dekoracije, iako je već sada jasno da će ova božićna sezona biti najmršavija od svih do sada.

Velike trgovinske meke širom sveta pripremaju se za božićnu i novogodišnju sezonu kakvu do sada nikada nisu imale, s obzirom da je novi talas epidemije u punom jeku a sa njim i nova „zaključavanja“.

Ograničavanje putovanje koje je na snazi u mnogim državama dodatno će smanjiti priliv imućnih turista koji su svake godine bili „najizadšniji“ potrošači u euforiji koja je pratila božićne i novogodišnje praznike, piše Blumberg.

Uprkos tome, luksuzne trgovine ulažu velike napore kako bi privukle kupce, uz primenu strogih epidemioloških mera. Ukrašavaju izloge božićnim detaljima, u nadi da će ovaj deo godine – koji je uvek bio najprofitabilniji – ipak uspeti da iskoriste kako bi bar donekle nadoknadile drastičan pad prometa koji je zadesio ovakve centre od Njujorka do Tokija.

Luksuz pod ključem

Londonski Bond Strit, slavna destinacija za kupovinu luksuzne robe, teško je pogođen baš zato što se oslanja na strane kupce, a manjka mu i domaćih potrošača. Posete su prepolovljene još početkom meseca, kada su u Britaniji uvedena nova ograničenja radi suzbijanja zaraze.

U Francuskoj, gde je još na snazi potpuni karantin, trgovine luksuzne robe, od Kartijea do Šanela, upalile su božićne lampice ranije nego inače, kako bi spremno dočekale božićnu sezonu i ponovo otvorile vrata kupcima 3. decembra, kada se ukidaju zabrane rada.

Oko stotinak trgovina na Jelisejskim poljima, naprestižnijoj aveniji u Parizu, poručilo je francuskoj vladi da ako 1. decembra ponovo ne počnu sa radom – veliko je pitanje da li će i kako dalje preživeti.

Što nisu zatvorili demonstranti, zatvorila je korona

Što se tiče Japana, ulice u trgovačkoj četvrti Ginza, jednoj od najpoznatijih u Tokiju, do sada bi obično već bile osvetljene, ali ove godine su mnoge trgovine i zgrade još u mraku. U Japanu su i dalje na snazi restriktivne mere oko dolaska stranih gostiju, što znači da se tek mali deo prometa vratio u ovu trgovačku meku.

Ipak, malo je trgovaca pogođeno pandemijom kao što su vlasnici trgovina u Hong Kongu. Šetnja glavnom ulicom Kozvej Be, u kojoj se nalaze najskuplje nekretnine na svetu, beleži pad prometa skoro 20 meseci zaredom zbog dugotrajnih protesta a potom i mera za suzbijanje pandemije. Izlozi luksuznih trgovina su praktično zatvoreni sve vreme, ali i mnogi drugi objekti u centru.

Nadu donekle bude turisti koji se polako vraćaju u grad. Hong Kong je s ciljem da podstakne turizam nedavno sklopio dogovor sa Singapurom o putnim aranžmanima koji ne zahtevaju obavezan karantin za turiste. Ali zbog porasta broja zaraženih, dogovor koji je trebalo da počne sa sprovođenjem 22. novembra, odložen je bar za dve nedelje.

Luksuzni bankrot

Petu aveniju u Njujorku i dalje krase dve najglamuroznije robne kuće na svetu, Saks i Bergdorf Gudmen. Neke od najluksuznijih prodavnica sa tradicijom dužom od veka morale su da se zatvore, jer su bankrotirale. Nekoliko izloga, uključujući i onaj gde se reklamiraIi proizvodi marke Ralf Loren – i dalje zjape prazni.

Ostale se pripremaju za „prigušenu“ božićnu posetu, jer se očekuje veoma mali broj bilo kakvih, a posebno imućnih turista. Ipak, ne odustaju od ekstravagantne dekoracije, i to je jedino što podseća na nekadašnje, potpuno drugačije božićne sezone.

Foto: elizabethdanford, Pixbay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar