Home VestiEkonomija U katastru nevidljivo milion kvadrata, nije izvršena njihova pribeležba

U katastru nevidljivo milion kvadrata, nije izvršena njihova pribeležba

by bifadmin

Samo u Beogradu postoji više od milion kvadrata stanova u izgradnji koji nisu upisani u katastar, što otvara prostor za višestruke prevare, jer kupci ne mogu sa sigurnošću da provere u čijem vlasništvu je nekretnina.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić kaže za Nova.rs da samo na teritoriji Beograda postoji 1.100.000 kvadrata stanova u izgradnji, koji su u katastru nevidljivi, jer nije izvršena njihova pribeležba. Ukoliko bi se to delilo sa prosečnom kvadraturom, došli bismo toga je u pitanju oko 18.330 stanova.

Napominje da je u pitanju kršenje Zakona o planiranju i izgradnji, koje kupcima stvara nesigurnost zbog toga što na u mestu na kom se gradi stambena zgrada u katastru vide samo praznu parcelu.

Ovo otvara mogućnost za prevare – u vidu višestruke prodaje jednog istog stana. Kako kako bi se to izbeglo, Cvejić apeluje na poštovanje zakona.

– Nakon izdavanja dozvole za izgradnju, opština i grad po službenoj dužnosti dostavljaju podatke u katastar i oni imaju obavezu u roku od pet radnih dana predbeleže objekat, da ga učine vidljivim – objašnjava on.

Dodaje da je onda na potezu Republički geodetski zavod (RGZ) u kom veliki broj ovih zahteva stoji na čekanju.

Kako kaže, ova procedura ne uliva sigurnost samo kupcima, već i investitorima, koji žele da im nekretnina koju grade bude vidljiva u katastru.

– Nije tačno da investitori ne žele da izvrše predbeležbu. Imam jedan zahtev Gradske opštine Zvezdara upućen 4. februara ove godine koji nije realizovan – tvrdi on.

Ukoliko je urađena predbeležba, nakon izdavanja upotrebne dozvole, uknjižba ugovora ide brzo, kako kaže, „samo klikom na taster“.

Na pitanje zbog čega se čeka na preduknjižbu ovolikog broja kvadrata, iz Republičkog geodetskog zavoda Nova nije dobila odgovor.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar