Home VestiEkonomija Amazon je najveći korporativni kupac održive energije

Amazon je najveći korporativni kupac održive energije

by bifadmin

Tehnološki gigant Amazon uložio je u 26 projekata vezanih za proizvodnju solarne i energije iz vetra kako bi delom i sebi obezbedio snabdevanje održivom energijom.

Uređaji i postrojenja u koje je Amazon investirao nalaze se širom sveta, od Australije, preko Amerike, pa sve do Velike Britanije. Potencijal Amazonovih ulaganja nije mali – ovi projekti će proizvoditi 3,4 gigavata električne energije.

Cilj kompanije je da isporučuje 18 miliona megavata “zelene” energije na godišnjem nivou što bi bilo dovoljno za napajanje 1,7 miliona američkih domaćinstava, ali i da dobar deo ove struje iskoristi za sopstveno poslovanje. Amazonu je naime potrebna značajna električne energije za funkcionisanje kompanijinih kancelarija, ali i data centara koji su ogromni potrošači struje.

Amazon je inače sebi postavio cilj da do 2040. godine postane karbonski neutralna kompanija, što smatra da bi mogao postići detaljno osmišljenom tranzicijom, čiji element je i prelazak na korišćenje isključivo energije iz obnovljivih izvora. Taj cilj kompanija bi, sa ovom investicijom, mogla da ostvari već u 2025. godini.

Izvor: OilPrice

Foto: mrganso, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar