Home TekstoviB&F Plus Da li je rat s Eplom kraj Fejsbuka kakvog znamo?

Da li je rat s Eplom kraj Fejsbuka kakvog znamo?

by bifadmin

Dok Fejsbuk tvrdi da će nove izmene koje se odnose na privatnost na ajfonu „ubiti“ mala i srednja preduzeća, neki analitičari smatraju da će rat s Eplom ubiti – Fejsbuk. Barem ovakav kakav je sada. A ukoliko se Fejsbuk sam ne promeni, paralelni svet u kome su predugo živeli i kompanija i njen vlasnik – svejedno će se urušiti.

Poslednjih nedelja najveća svetska društvena mreža objavila je nekoliko plaćenih oglasa na celoj stranici u časopisima Vol Strit Džrnal, Njujork tajms i Vašington post. Fesjbuk u ovim oglasima napada kompaniju Epl tvrdnjom da će najavljeno unapređenje ajfona, pod velom zaštite privatnosti korisnika, „ubiti“ mala preduzeća, a povećati zaradu elektronskog giganta, proizvođača ajfona.

Kompanija koju predvodi Mark Zakerberg navodi da će nove izmene koje se odnose na privatnost na ajfonu, a podrazumevaju praćenje aktivnosti uz dozvolu vlasnika telefona, dovesti do toga da reklamni sadržaji na Fejsbuku neće imati ni približno učinak kao do sada.

Iz kompanije Fejsbuk tvrde da će se na udaru najviše naći mala i srednja preduzeća, jer više neće moći da se oglašavaju na ovoj društvenoj mreži onoliko delotvorno kao što je to bio slučaj do sada.

Radite brzo i uništite sve pred sobom

Epl nije morao da plaća oglase kako bi odgovorio na ove optužbe, jer su to umesto njega besplatno učinili mnogi portali i časopisi u svetu u svojim kritikama najveće društvene mreže, uz konstataciju da je najnovija objava rata Eplu, samo vrhunac dosadašnje Zakerbergove poslovne politike, piše magazin Inc.

„Radite brzo i uništite sve pred sobom“ je već dugi niz godina zvanični moto Fejsbuka, za koji je vlasnik kompanije tvrdio kako služi kao podsticaj zaposlenima. Ispostavilo se, međutim, da je uništavanje konkurencije – i to pre svega malih firmi o kojima sada Zakerberg toliko brine – bila sama suština ove kompanije i načina na koji radi, ocenjuje se u komentaru.

Fejsbuk je rastao munjevito i usput upropastio mnogo toga, od malih firmi za koje je procenio da bi mogle da mu predstavljaju pretnju na tržištu, do poverenja korisnika. Mnogi od korisnika su shvatili da „besplatno“ korišćenje mreže ima veliku cenu, koja se ogleda u tome da su oni sami postali profitabilni proizvod kompanije. U zamenu za „besplatne“ usluge, korisnici su prodali svoje lične podatke koje Fejsbuk koristi za prodaju targetiranih oglasa.

Slepi i gluvi na upozorenja

Kako se povećavala svest javnosti o zloupotrebama ove društvene mreže, tako su se umnožavale kampanje protiv njenog korišćenja, ali su kompanija i njen vlasnik ostali slepi i gluvi za ovakva upozorenja. Fejsbuk je pravio skandal za skandalom, a Zakerberg se trgao tek kada je Epl najavio ažuriranje ajfona. Zašto?

Zato što će novina koju uvodi Epl omogućiti korisnicima vrlo jasan uvid do koje mere Fejsbuk prati i zloupotrebljava njihovu privatnost i olakšati im odluku da se odjave sa ove društvene mreže. Činjenica da se Fejsbuk tako žestoko bori protiv Epla, dokazuje da kompanija očekuje veliki udarac u svom poslovanju, zaključuje se u komentaru.

Ko o čemu, lopov o poštenju

Koliko je, pak, osnovana Zakerbergova tvrdnja da će Eplova nova politika jako pogoršati stanje na internetu? Fejsbuk, naime, upozorava da će ova promena prisiliti većinu portala da naplaćuju pretplatu, „što će znatno poskupeti internet i smanjiti kvalitet besplatnog sadržaja“.

Ali besplatni sadržaji su godinama bili na gubitku, upravo zbog kompanija kao što je Fejsbuk. Većina internet publikacija, koje su nudile kvalitet a ne senzacije kako bi povećale čitanost i privukle oglašivače, već je prešla na druge načine zarade. Njihovi autori, da bi preživeli, pribegli su pretplatama, specijalizovanim proizvodima ili sličnim sredstvima.

Kontrolor izgubio kontrolu 

Drugim rečima, Fejsbuk se ne bori samo protiv Epla, nego i protiv budućnosti kojoj je zdušno i sam doprineo svojom bezobzirnom i pohlepnom politikom. Naravno, kompanija ima mogućnosti da se prilagodi novoj situaciji. Umesto toga, Zakerberg troši dragoceno vreme i resurse boreći se protiv Eplove politike privatnosti, nad kojom nema kontrolu.

Situacija je jasna, tvrde novinari Inc. magazina. Fejsbuk previše dugo živi u svom, paralelnom svetu. I ukoliko ne napravi veliku promenu u svom poslovnom modelu, taj svet će se srušiti, pre ili kasnije.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar