Home VestiEkonomija Izvoz božićnih proizvoda iz Srbije

Izvoz božićnih proizvoda iz Srbije

by bifadmin

Srbija je najviše izvezla božićnih proizvoda 2016. godine, a prošle godine je prema tom parametru bila na 31. mestu u svetu. Ove godine taj izvoz neće preći tri miliona evra. Zanimljivo je da naša zemlja uvozi manje božićnih proizvoda od svih susednih država, uključujući i Albaniju.

Izvoz božićnih proizvoda iz Srbije, a koji ne uključuju jelke i električne svećice, počeo je 2015. godine, i to maltene isključivo u Austriju. Te godine je izvezeno ove specifične robe u vrednosti od 3.686 hiljada evra, od čega 3.671 evra za austrijsko tržište. Vrednost izvoza božićnih proizvoda je naglo porasla 2016. godine, na 8,9 miliona evra. Od tada je u padu, a za ovu godinu se procenjuje da iznos izvezene robe neće preći tri miliona evra.
Svetski izvoz božićnih proizvoda povećan je sa 1,9 milijardi evra u 2008. godini, na 5,6 milijardi u 2019. godini, a Kina učestvuje sa pet šestina (83,1%) u ukupnom svetskom izvozu.

Najveći izvoznik u regionu

Uprkos maloj vrednosti od nešto preko četiri miliona evra, Srbija se u 2019. nalazila na relativno visokom 31. mestu i imala je veću vrednost izvoza ove robe od svih zemalja sa kojima se graniči. Srbija se nalazila u društvu Rusije i Finske, koje su bile na 30. i 32. mestu.

Zanimljivo je da kada je reč o uvozu božićnih proizvoda u prošloj godini, Srbija je sa vrednošću uvezene robe od 2,3 miliona evra imala najmanji uvoz među svim susednim zemljama, uključujući i Albaniju. Najveći deo ovih proizvoda koji se uvoze u Srbiju dolazi iz Kine.

Izvor: makroekonomija.org

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar