Home VestiIT i nauka Još jedan težak udarac za Nikolu, nesuđenog proizvođača električnih kamiona

Još jedan težak udarac za Nikolu, nesuđenog proizvođača električnih kamiona

by bifadmin

Otkrićem da su lagali u promotivnom snimku i da nikada nisu imali razvijenu tehnologiju za električne kamione počeo je pad američke kompanije Nikola, a nastavio se otkazivanjem dva velika projekta.

Priča o mogućoj propasti američkog proizvođača električnih kamiona Nikola počela je u septembru, kada je Hindenburg Research otkrio da ova kompanija nema, niti je ikada imala, razvijenu tehnologiju za koju je tvrdila da će pogoniti njihova vozila.

Posle tog otkrića, vrednost akcija ove kompanije je pala za 30 odsto a njen osnivač i rukovodilac Trevor Milton podneo je ostavku. Međutim, tu nije bio kraj Nikolinim mukama. Posle toga kompanija je optužena i da je dizajn kamiona “pozajmila” od glavnog dizajnera Rimac Automobila.

Da nesreća uvek ide u paru, odnosno u slučaju ove firme u grupi, pokazuju i naredna dešavanja. Prošlog meseca Dženeral Motors je Nikoli otkazao saradnju iz koje je trebalo da se izrodi kamionet Bedžer. Najavljivani su snaga motora od preko 900 KS, nosivost od preko 4 tone i ubrzanje od nule do 100 km/h za 2,9 sekundi. No, Dženeral Motors je odustao od projekta, u sklopu kojeg je trebalo da postanu i suvlasnici Nikole, pa je kompanija otkazala proizvodnju kamioneta i kupcima vratila uloge.

Nesrećama ni tu nije bio kraj. Ove nedelje se saznalo da je najveća američka kompanija za zbrinjavanje otpada, Ripablik Servises, odustala od narudžbine 2.500 Nikolinih električnih kamiona za odvoženje otpada.

U Nikoli međutim ne gube optimizam, već obećavaju da će narudžbine njihovih ostalih vozila biti ispunjene. Investitori očigledno ne dele njihov optimizam jer im je cena akcija opet u slobodnom padu.

Izvor: Bug.hr

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar