Home VestiEkonomija Samo jedna kompanija u Srbiji proizvodi mineralno đubrivo

Samo jedna kompanija u Srbiji proizvodi mineralno đubrivo

by bifadmin

Posle odlaska u stečaj Azotare Pančevo, u Srbiji samo jedna kompanija proizvodi mineralno đubrivo, navodi se u izveštaju Komisije za zaštitu konkurencije. Komisija ističe da je primetan rast cena veštačkog đubriva na domaćem tržištu, kao i uvoza. Najviše se uvozi iz Rusije, iako je cena po toni daleko skuplja u poređenju sa drugim državama iz kojih Srbija pretežno uvozi đubrivo.

Srbija je povećala uvoz mineralnog đubriva u prethodnoj godini za čak 62 odsto. Najviše đubriva se uvozi iz Rusije, oko 60 odsto, a potom iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Rumunije, ali u daleko manjim količinama. Tokom prethodne tri godine, uvoz iz ovih pet zemalja činio je 92% ukupnog uvoza mineralnih đubriva.
Prosečna uvozna cena povećana je tokom tri godine sa 238 na 268 evra po toni, što je rast od 13 odsto. Prosečna cena đubriva uvezenog iz Rusije povećana je u posmatranom periodu za 20%. Đubrivo uvezeno iz ove države je, stoga, postalo najskuplje na domaćem tržištu u poređenju sa drugim zemljama iz kojih se ono pretežno uvozi, navodi se u novom izveštaju Komisije za zaštitu konkurencije.

Ukrajina postala drugo najveće izvozno tržište, posle Mađarske

Ukupan izvoz veštačkih đubriva imao je u trogodišnjem periodu rastući trend, tako da je u 2019. godini ostvaren porast izvezenih količina za 29% i ostvarene vrednosti izvoza za 51% u odnosu na 2017. godinu. Prosečna izvozna cena povećana je tokom tri godine sa 257 na 299 evra po toni, što predstavlja povećanje za 16%.
Mineralna đubriva se najviše izvoze u Mađarsku, a od ostalih zemalja u okruženju izdvajaju se Rumunija, Hrvatska, Bugarska i BiH. U 2019. godini izvezene su značajne količine đubriva u Ukrajinu, tako da je ova zemlja postala drugo najveće odredište za đubrivo poreklom iz Srbije, ističe Komisja u izveštaju. U posmatranom trogodišnjem periodu, izvoz u ovih šest zemalja činio je oko 80% ukupnog izvoza mineralnih đubriva.

Samo jedan proizvođač i jedan dominantan uvoznik

Na osnovu podataka kojima je Komisija raspolagala, ukupno tržište veštačkih đubriva kod nas u 2019. godini procenjeno je na oko 806 hiljada tona. Od polovine 2018. godine, u Srbiji samo jedna kompanija proizvodi mineralno đubrivo – Elixir Group. Ovo preduzeće je bilo i vodeći uvoznik đubriva u 2017. i 2018. godini, ali ga je na toj poziciji 2019. smenila kompanija “Promist”.

Sektorskom analizom je obuhvaćeno osam učesnika na tržištu, proizvođača i uvoznika, koji zajedno čine oko 90% ukupnog tržišta đubriva u 2019. godini. Prema proceni Komisije za zaštitu konkurencije, najveći promet u prošloj godini ostvarili su Elixir Group, Promist i Phosagro.

U Komisiji objašnjavaju da je ova analiza urađena zbog primetnog rasta cena đubriva na domažem tržištu u prošloj godini. Drugi važan razlog su značajne promene koje su nastupile u ovom sektoru u proteklom periodu, a koje su mogle uticati na konkurenciju na tržištu. Ovo se prevashodno odnosi na pokretanje stečajnog postupka i bankrota jednog od najvećih proizvođača veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja u Srbiji – kompanije HIP Azotara Pančevo.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar