Home VestiZabava Kašmirski šalovi koje posle nošenja možete i da zasadite

Kašmirski šalovi koje posle nošenja možete i da zasadite

by bifadmin

Ukoliko želite da „pratite modu“ ali i da u isto vreme budete ekološki osvešćeni, onda su biorazgradivi kašmirski šalovi pravo rešenje za vas. Njihovo odlaganje uopšte ne zagađuje zemjište, šta više, čini ga plodnijim.

Grupa žena iz britanske zanatske radionice Botanical Inks i tekstilne kompanije Bristol Weaving Mill osmislila je veoma specifične kašmirske šalove. Naime, posle uspešno realizovane crowdfunding kampanje za prikupljanje sredstava, one su počele da na održiv način gaje kašmir, te da proizvode šalove od njega.

Kašmir se inače proizvodi od vune specijalnih vrsta koza. Pomenute preduzetnice gaje ove koze na velikoj površini, u netaknutoj prirodi, gde te životinje mogu slobodno da se kreću i napasaju.

Vuna se sa njih skida češljem a potom se obrađuje na tradicionalan način – korišćenjem starih boja koje su se u ovoj zemlji vekovima upotrebljavale za farbanje tekstila, i koje nisu štetne po okolinu.

Ono što njihovu priču čini posebnom je podatak da biorazgradivi kašmirski šalovi ne sadrže u sebi nijedan veštački materijal, kao i da su puni nutrijenata, pa se, pošto ih vlasnici i vlasnice odbace, mogu i zasaditi u zemlju. U njoj postaju hrana za biljke a indirektno i za životinje. Tako se donekle hrane i koze na njihovoj farmi.

Izvor: Euronews

Foto: StockSnap, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar