Home VestiEkonomija Tužba protiv Fejsbuka zbog monopolskog ponašanja

Tužba protiv Fejsbuka zbog monopolskog ponašanja

by bifadmin

Američka federalna trgovinska komisija i 48 američkih država podneli su dve odvojene tužbe protiv Fejsbuka zbog monopolskog ponašanja.

U njima se ukazuje da pomenuta društvena mreža koristi dominaciju na digitalnom tržištu za učvršćivanje svog položaja i suzbijanje konkurencije.

Federalna komisija zato predlaže da se razmotri razdvajanje korisničkih servisa društvene mreže Instagram i programa za komuniciranje Votsap, koje su obe u posedu Fejsbuka.

Iz Fejsbuka međutim podsećaju da im je upravo Federalna komisija pre nekoliko godina dala dozvole za preuzimanje tih kompanija. Zato smatra da bi joj pomenuto razdvajanje nanelo ogromnu ekonomsku štetu, budući da je uložila milione u razvoj Votsapa i Instagrama.

S druge strane, većina američkih država koje su tužile Fejsbuk sada treba pred sudom da dokažu da on zloupotrebama i kršenjem zakona guši konkurenciju.

Ovo nije prvi put da se Fejsbuk suočava sa takvim optužbama. Zapravo, većina tehnoloških giganata ima reputaciju monopolista. Vlasnik kompanije Fejsbuk je sa čelnicima ostalih velikih kompanija iz ovog sektora letos saslušavan u Kongresu upravo o ovom pitanju.

Izvor: BBC

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar