Home VestiPolitika i društvo Vakcina ili votka, pitanje je sad

Vakcina ili votka, pitanje je sad

by bifadmin

Ponos Rusa što su među prvima napravili vakcinu protiv korone ovih dana zasenila je jedna njena nadaleko čuvena mana – preporuka da oni koji je primaju ne bi trebalo da konzumiraju alkohol.

Predstavnici ruskog zdravstvenog sektora saopštili su da vakcina neće biti efikasna ukoliko se konzumira zajedno sa alkoholom.

Inače, vakcina pod imenom Sputnik V se prima dva puta u razmaku od tri nedelje. Međutim, nije preporučljivo piti alkohol dve nedelje pre i šest nedelja posle imunizacije, što se, bar u šalama, za Ruse smatra prilično dugačkim periodom.

Možda ruska ljubav prema alkoholu piću jeste stereotip, ali reakcija javnosti na ovu vest pokazuje da u njemu ipak ima malo istine. Na društvenim mrežama i u medijima pojavilo se mnoštvo šaljivih komentara, poput onog da će Rusi morati da poste duže i od Isusa, da pola zemlje neće stvoriti imunitet uprkos vakcini, isl.

Ipak, prava istina je da je, kako saopštava Svetska zdravstvena organizacija, između 2003. i 2016. godine konzumacija votke u Rusiji smanjena za 43 odsto. Ako već nemaju cug kao nekad, Rusi će bar imati imunitet na koronu.

Izvor: Euronews

Foto: klimkin, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar