Home VestiIT i nauka Ekološki dronovi od lišća ananasa

Ekološki dronovi od lišća ananasa

by bifadmin

Malezijski naučnici osmislili su način za izradu dronova od – ostataka ananasa. Oni od lišća ovog voća proizvode materijal koji je toliko jak da može da se koristi kao okvir za male letelice.

Cilj istraživača sa Putra univerziteta prvobitno je bio da pronađu koristan način ponovne upotrebe velikih količina otpadaka od ovog voća koje generišu poljoprivrednici u distriktu Hulu Langat.

Ispitivanjem svojstava lišća ananasa otkrili su da je od njega moguće napraviti materijal dovoljno čvrst za izradu kostura malih letelica. I to ne bilo kakvih, već dronova i bespilotnih letelica koje su laganije a snažnije od onih koje se prave od veštačkih materijala. Njihova bitna prednost su i niži troškovi proizvodnje, ali i to što se odlaganjem ovih letelica ne nanosi velika šteta životnoj okolini.

Naime, ukoliko dron proizveden od ananasovog lišća bude oštećen, njegov okvir može biti odložen u zemlju i njoj će se razgraditi za samo dve nedelje.

Iako jednostavno i brzo nestaje u zemlji, ova letelica je na nebu prilično postojana – ona može da leti na visini od 1.000 metara i da ostane u vazduhu oko 20 minuta.

Izvor: Rojters

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar