Home VestiEkonomija Evropa u 2020. proizvela više struje iz obnovljivih izvora nego iz fosilnih goriva

Evropa u 2020. proizvela više struje iz obnovljivih izvora nego iz fosilnih goriva

by bifadmin

Prošle godine su evropski potrošači dobijali više električne energije iz obnovljivih izvora nego one koja se proizvodi pomoću fosilnih goriva.

Struja iz obnovljivih izvora činila je 38 odsto evropskog tržišta električne energije, a ona proizvedena pomoću fosilnih goriva imala je udeo od 37 odsto, tvrde istraživačke kuće Ember i Agora Energiewende.

Tome su najviše doprineli rast proizvodnje solarne i energije nastale iz vetra, i istovremeni pad proizvodnje uglja. Naime, energije iz ovih zelenih izvora u prošloj godini bilo je 10 odsto više nego u 2019. a uglja je na tržištu bilo za 20 procenata manje. Osim toga, smanjen je i broj nuklearki širom Evrope. Svi pobrojani razlozi doveli su do toga da energija iz obnovljivih izvora preuzme dominaciju u elektrosnabdevanju.

Najviše energije iz održivih izvora proizvedeno je u Austriji, Danskoj, Švedskoj, Portugalu i Italiji, a najviše struje iz fosilnih goriva u Poljskoj, Holandiji, Grčkoj i Irskoj. Na polju nuklearne energije najviše su se isticale Francuska, Slovačka, Mađarska, Bugarska i Belgija. I naša zemlja zabeležila je jedna mali pomak na ovom polju kada je šabačka toplana počela da proizvodi energiju pomoću solarnih ćelija na svom krovu. 

Očekuje se da će zelena energija u narednim godinama postepeno zauzimati još veći deo evropskog tržišta. Naime, ukoliko želi da do kraja ove decenije ispuni svoj cilj o smanjenju emisije štetnih gasova na 55 odsto nivoa iz 1990. godine, Evropa će morati da duplira proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: Blumberg

Foto: winterseitler, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar